Magyarország igen gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, amelyek sokszínűségét évről évre számos fesztivállal és rendezvénnyel ünnepli meg. A látogatók száma pedig egyre növekszik.
A bor, a halászlé, a lecsó, a kolbász, a rétes, a bor vagy a palacsinta mind megkerülhetetlen ételek és italok Magyarországon. Az utóbbi évtizedekben már nem csak otthon készíthetjük el a kedvenceinket, hiszen sokunk örömére szinte minden jelentős hazai íz felkerült a gasztrofesztiválok térképére.
A bajai halfőző fesztivál
Ha Baja, akkor halászlé! Ráadásul nem is akármilyen, hiszen a híres bajai halászlé védjegye az, hogy a halat nem passzírozzák össze, és alaplevet sem használnak, hanem pirospaprikával színezett szaftos lében főzik meg. A jellemzően július második hétvégéjén megrendezett bajai halfőző fesztivál a város leghíresebb eseménye. A rendezvényen több száz bográcsban rotyog egyszerre a nevezetes halászlé, és számos egyéb halétel közül is válogathatnak az érdeklődők.
Lecsófesztiválok
A kevesebb néha több. Ez tökéletesen igaz a lecsóra, ami az egyik leghazaibb hazai íz. Paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma: ezek az alkotóelemei. Hogy tojással vagy hozzá szaggatott nokedlivel fogyasztjuk, már csak ízlés és szokás kérdése. A lecsó annyira közkedvelt étel, hogy hazánkban sokfelé szerveznek lecsófesztivált. Idén Bátmonostor, Balatonkenese, Gyömrő, Veszprémgalsa és Székesfehérvár várja a finom lecsóra éhezőket.
A csabai kolbászfesztivál
Békéscsabán a legtöbb vidéki kisvároshoz és faluhoz hasonlóan még ma is szokás a disznótartás, így természetesen a disznóvágás is, aminek egyik rituális mozzanata a kolbász begyúrása, majd töltése. Mivel a hazai kolbászok között a csabai az egyik legkedveltebb, a csabaiak fesztivállal ünneplik a hungarikumukat. A látogatók az október végi rendezvényen betekinthetnek a kolbászkészítés hagyományaiba, kolbásztöltő versenyeken vehetnek részt, és számtalanféle, gondoskodással és szeretettel is fűszerezett kolbász közül válogathatnak.
A szegedi borfesztivál
Az ország egyik legnagyobb borfesztiválja, amelyen a magyar borvidékek borai vonulnak fel. Számos kulturális és gasztronómiai program mellett ez a rendezvény is a többnapos Szeged napja rendezvénysorozat része.
A villányi vörösborfesztivál
Elsősorban a helyi borokat mutatja be; borkóstolók, pincelátogatások, zenei és kulturális programok színesítik. Október első hétvégéjén rendezik meg.
A budapesti borfesztivál
Az ország legnagyobb borfesztiváljának szeptemberben a várnegyed ad otthont. A látogatók sokféle ételt is választhatnak a borok mellé.
A miskolci kocsonyafesztivál
A híres miskolci kocsonyát februárban ünneplik. A kocsonya kimondottan megosztó étel: van, aki rá sem bír nézni, mások pedig annyira rajonganak érte, hogy semmi pénzért sem hagynák ki. Miskolcon kocsonyakóstolás, helyi kézműves termékek vására és kulturális programok is várják a vendégeket.
A lajosmizsei rétesfesztivál
A rétes igazi hungarikum. A lajosmizsei fesztiválon májusban egyaránt kipróbálhatjuk a túrós, az almás, a káposztás, a meggyes, a mákos, a barackos rétest és ezek kombinációit.
A pécsi sörfesztivál
A júniusi pécsi sörfesztiválon különféle hazai és nemzetközi sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg és sörfőzési bemutatókon vehetnek részt a látogatók.
A gyulai pálinkafesztivál
Gyula májusban számos kulturális programmal vár minden pálinkázni vágyót.
Palacsintafesztivál
A rétessel fej fej mellett haladó étel hamisítatlan hazai fogás. Idén Poroszló és Derekegyháza várja a szerelmeseit.