Ezekre a fesztiválokra éhesen érdemes érkezni

Mi, Magyarok

A hazai gasztronómia több ikonikus étellel is büszkélkedhet. Tájegységenként számos olyan hazai recept született az elmúlt századok során, amelyek a magyar konyha alappillérei lettek, ma pedig gasztrofesztiválok épülnek rájuk.

Lecsó készül egy közel négy méter átmérőjű üstben a hatodik alkalommal megrendezett esztári lecsófesztiválon 2017. augusztus 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Lecsó készül egy közel négy méter átmérőjű üstben a hatodik alkalommal megrendezett esztári lecsófesztiválon 2017. augusztus 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Magyarország igen gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, amelyek sokszínűségét évről évre számos fesztivállal és rendezvénnyel ünnepli meg. A látogatók száma pedig egyre növekszik.

A bor, a halászlé, a lecsó, a kolbász, a rétes, a bor vagy a palacsinta mind megkerülhetetlen ételek és italok Magyarországon. Az utóbbi évtizedekben már nem csak otthon készíthetjük el a kedvenceinket, hiszen sokunk örömére szinte minden jelentős hazai íz felkerült a gasztrofesztiválok térképére.

A bajai halfőző fesztivál

Egy résztvevő halászlét főz bográcsban a XX. Bajai Halfőző Fesztiválon a Béke téren 2015. július 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egy résztvevő halászlét főz bográcsban a XX. Bajai Halfőző Fesztiválon a Béke téren 2015. július 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ha Baja, akkor halászlé! Ráadásul nem is akármilyen, hiszen a híres bajai halászlé védjegye az, hogy a halat nem passzírozzák össze, és alaplevet sem használnak, hanem pirospaprikával színezett szaftos lében főzik meg. A jellemzően július második hétvégéjén megrendezett bajai halfőző fesztivál a város leghíresebb eseménye. A rendezvényen több száz bográcsban rotyog egyszerre a nevezetes halászlé, és számos egyéb halétel közül is válogathatnak az érdeklődők.

Lecsófesztiválok

A kevesebb néha több. Ez tökéletesen igaz a lecsóra, ami az egyik leghazaibb hazai íz. Paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma: ezek az alkotóelemei. Hogy tojással vagy hozzá szaggatott nokedlivel fogyasztjuk, már csak ízlés és szokás kérdése. A lecsó annyira közkedvelt étel, hogy hazánkban sokfelé szerveznek lecsófesztivált. Idén Bátmonostor, Balatonkenese, Gyömrő, Veszprémgalsa és Székesfehérvár várja a finom lecsóra éhezőket.

A csabai kolbászfesztivál

Kolbászok sülnek a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon 2015. október 24-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI
Kolbászok sülnek a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon 2015. október 24-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI

Békéscsabán a legtöbb vidéki kisvároshoz és faluhoz hasonlóan még ma is szokás a disznótartás, így természetesen a disznóvágás is, aminek egyik rituális mozzanata a kolbász begyúrása, majd töltése. Mivel a hazai kolbászok között a csabai az egyik legkedveltebb, a csabaiak fesztivállal ünneplik a hungarikumukat. A látogatók az október végi rendezvényen betekinthetnek a kolbászkészítés hagyományaiba, kolbásztöltő versenyeken vehetnek részt, és számtalanféle, gondoskodással és szeretettel is fűszerezett kolbász közül válogathatnak.

A szegedi borfesztivál

Az ország egyik legnagyobb borfesztiválja, amelyen a magyar borvidékek borai vonulnak fel. Számos kulturális és gasztronómiai program mellett ez a rendezvény is a többnapos Szeged napja rendezvénysorozat része.

A villányi vörösborfesztivál

Elsősorban a helyi borokat mutatja be; borkóstolók, pincelátogatások, zenei és kulturális programok színesítik. Október első hétvégéjén rendezik meg.  

A budapesti borfesztivál

Az ország legnagyobb borfesztiváljának szeptemberben a várnegyed ad otthont. A látogatók sokféle ételt is választhatnak a borok mellé.

A miskolci kocsonyafesztivál

Egy tányér kocsonya a miskolci Kocsonyafesztiválon 2020. február 15-én. Fotó: Vajda János / MTI
Egy tányér kocsonya a miskolci Kocsonyafesztiválon 2020. február 15-én. Fotó: Vajda János / MTI

A híres miskolci kocsonyát februárban ünneplik. A kocsonya kimondottan megosztó étel: van, aki rá sem bír nézni, mások pedig annyira rajonganak érte, hogy semmi pénzért sem hagynák ki. Miskolcon kocsonyakóstolás, helyi kézműves termékek vására és kulturális programok is várják a vendégeket.

A lajosmizsei rétesfesztivál

A rétes igazi hungarikum. A lajosmizsei fesztiválon májusban egyaránt kipróbálhatjuk a túrós, az almás, a káposztás, a meggyes, a mákos, a barackos rétest és ezek kombinációit.

A pécsi sörfesztivál

A júniusi pécsi sörfesztiválon különféle hazai és nemzetközi sörkülönlegességeket kóstolhatnak meg és sörfőzési bemutatókon vehetnek részt a látogatók.

A gyulai pálinkafesztivál

Erdélyi párlatok a Gyulai Pálinkafesztivál Nemzeti Összetartozás Pálinkája ünnepségén a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontjának báltermében 2022. szeptember 17-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI
Erdélyi párlatok a Gyulai Pálinkafesztivál Nemzeti Összetartozás Pálinkája ünnepségén a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontjának báltermében 2022. szeptember 17-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI

Gyula májusban számos kulturális programmal vár minden pálinkázni vágyót.

Palacsintafesztivál

A rétessel fej fej mellett haladó étel hamisítatlan hazai fogás. Idén Poroszló és Derekegyháza várja a szerelmeseit.