Négy darab, közel kétezer éves tojást találtak régészek Angliában. Közülük kettő bűzt árasztva felrobbant, egy harmadik eltört, a negyedik viszont egyáltalán nem száradt ki vagy kövült meg a belseje.

Fotó: Oxford Archaeology
Fotó: Oxford Archaeology

Egy 2016-ban befejezett, nagyszabású ásatási projektben négy tojásra bukkantak Oxfordtól nem messze, Aylesburyben. Közülük csak egy maradt épen, hiszen a közel kétezer év alatt teljesen elvékonyodik a héj. A csodával határos megmenekülés oka az, hogy a negyedik tojás egy római kút mélyén, a víz alatti iszapban vagy sárban, egy fonott kosárban töltötte az elmúlt két évezredet, emiatt sem a héja nem repedt meg, sem a belseje nem száradt ki. A régészek szerint miután a római kori, forgalmas út menti település lakói felhagytak a sörfőzéssel, a kutat vallási szertartásokra használták, a rituális alkalmakra áldozatként pénzérméket, kerámiákat vagy akár tojást, a Merkúrhoz és Mitrászhoz, a termékenységhez és újjászületéshez kapcsolódó ajándékot vittek az isteneknek.

Korábban leginkább sírokban találtak római kori tojáshéjdarabokat Nagy-Britanniában. A Discover Bucks Museum tulajdonában lévő nem csupán az egyetlen teljes, sértetlen tojás, amely a szigetország területén került felszínre, de a világon is egyedülállónak számít a lelet. Bár a Kenti Egyetemen és a londoni Természettudományi Múzeumban megvizsgálták, az Oxford Archeology régészeti szolgálat munkatársai pedig jelenleg konzerválják, egyelőre túl sok információ nem áll a kutatók rendelkezésére a tojásról. A vizsgálatokból kiderülhet, milyen madártól származik a tojás, azt régészeti leletként hogyan lehet hosszú távon tárolni és tartósítani, de az eredményekből a római kori életre és rítusokra vonatkozó információ is kapható.