„Jobb pályán” mottóval szervezi meg július 23. és 28. között a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, ismert nevén Tusványost az erdélyi Tusnádfürdőn. Az eseményen 34 rendezvénysátorban mintegy 500 programot tartanak csaknem ezer előadó részvételével.

Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, Popa Ilona erdélyi főszervező és Sándor Krisztina, a Tusványos politikai programfelelőse (b-j) a rendezvény csíkszeredai sajtótájékoztatóján 2024. július 11-én. Fotó: veres Nándor / MTI
Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, Popa Ilona erdélyi főszervező és Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse (b-j) a rendezvény csíkszeredai sajtótájékoztatóján 2024. július 11-én. Fotó: Veres Nándor / MTI

„Ha kicsit körülnézünk a szomszédságban, Európában, a világban, akkor kijelenthetjük 2024-ben, hogy mi most egy jobb pályán vagyunk” – mondta a rendezvény mottója kapcsán Sándor Krisztina, Tusványos politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

Majd hozzátette, hogy a mottó Tusványos résztvevőinek jobboldali értékrendjére és a táborozás jobb infrastruktúrájára is utal, de a fiataloknak is üzenni akarnak, hogy megéri itthon maradni.

Az idei panelbeszélgetések négy fő témakör köré csoportosulnak: az aktuális politikai folyamatok, a háború és béke kérdése és a gazdasági helyzet. Külön témakörként nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld témák, mint a klímaváltozás, energiahatékonyság, zöld átállás.

A kiemelt politikai témák között szerepelnek a júniusi és az őszi választások és a magyar uniós elnökséggel kapcsolatos beszélgetések. A nemzetpolitikai kerekasztalt is megtartják a Kárpát-medencei magyar szervezetek elnökeinek részvételével.

A meghívottak között idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a magyar kormány több minisztere, államtitkára. A miniszterelnök szombati előadása idén is regisztrációhoz kötött.

Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Fotó: Benko Viven Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A román politika fősodrából a választási év miatt a szervezők szándéka és erőfeszítései ellenére sem lesznek politikusok – mondta Sándor Krisztina. Mint fogalmazott, a román kormány tagjai „nem kockáztatják meg”, hogy választási évben részt vegyenek Tusványoson és esetleg elveszítsék szavazóik szimpátiáját. A rendezvény évek óta visszajáró román előadói ellenben idén is eljönnek.

Sándor Krisztina arra is kitért, hogy a Tusványoson az elmúlt években a magyar–román párbeszéd helyett a magyar–magyar párbeszéd lett hangsúlyosabb.

Popa Ilona, a Tusványos erdélyi főszervezője elsorolta, hogy a 33. Tusványost 76 partnerszervezettel közösen szervezik, 34 rendezvénysátorban mintegy 500 programot tartanak csaknem ezer előadó részvételével.

A nagyszínpadon este a Blahalouisiana, a Bagossy Brothers Company, a Magashegyi Underground, a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, Ákos, Nagy Feró és a Beatrice, a Magyar Rocklegendák (Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós), a Kowalsky meg a Vega és a 4S Street koncertezik.

Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész koncertet ad a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész koncertet ad a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A különböző rendezvénysátrakban a közéleti, nemzetpolitikai, gazdaságpolitikai, mezőgazdasági témák mellett ifjúsági, kulturális, irodalmi, hitéleti témákat is naprendre tűznek.

A Csűrben a népzene és népi kultúra kap főszerepet a házigazda, Pál István Szalonna vezetésével. Fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című előadásával, a kárpátaljai és kalotaszegi zenészek közös koncertje és a csángók bemutatkozása mellett ének- és furulyatanítás, mesemondás is lesz.

A Krúdy-udvarban a gasztronómiáé és a boroké lesz a főszerep, és több helyszínen tartanak gyerekfoglalkozásokat is.

A Buzánszky Jenő Sportteraszon több neves magyar sportoló, olimpikon lesz jelen, köztük Rákosi Gyula negyvenegyszeres válogatott labdarúgó, Kovács „Kokó” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Bujdosó Imre olimpiai és világbajnok kardvívó, Dzsudzsák Balázs magyar válogatott labdarúgó, Kubatov Gábor és Bölöni László. Idén először szurkolói zóna is lesz a Sepsi OSK rajongóinak.

Újdonságként a sajtó helyzete is terítékre kerül kerekasztal-beszélgetések témájaként, és a Rádió GaGa Duma Dubája is jelen lesz.

Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke a MIT-sátorról elmondta, hogy ott napközben előadások, szórakoztató programok lesznek, és a nagy zenekarok közönségtalálkozóit is itt tartják. Este feltörekvő erdélyi zenekarok koncerteznek.

A kapunyitás július 23-án, kedden 8 órakor lesz, a 16 órától kötelező napi vagy heti jegy online is megvásárolható a honlapon.
 

A program és bővebb információk az esemény honlapján és a rendezvény közösségi oldalain is megtalálhatók.