A 800 éves tál, amely egy török várban végzett ásatáson került elő, gyógyító erővel bírt. A funkciót a díszítésről azonosították a kutatók.

A National Geographic ismertette, hogy a gyógyító céllal készített tál egy terrakotta vízvezetékből került elő egy 12 ezer éve létező település, Hasankeyf helyén. A terület izgalmas a kutatóknak, ezért 1985 óta folynak itt ásatások, egy gát miatt pedig folyamatos veszélynek vannak kitéve a tárgyak, amelyeket a föld rejt.

A tárgy egy kutyát, egy skorpiót és egy kétfejű sárkányt ábrázol. „Ezen ábrák alapján az a személy, aki a gyógyító tálból vizet iszik, védelmet kap az állatharapással szemben, vagy az a személy, aki állatharapás után iszik a tálból, meggyógyul” – mondta Zekai Erdal, a Mardin Artuklu Egyetem régészprofesszora, a vizsgálat vezetője.

A gyógyító tálak hagyományát számos kultúra ismerte. Erdal irodalomkutatása során azonosította a még létező darabokat: a hasankeyfi lelet mellett 22 másik példányt talált múzeumokban és magángyűjteményekben, valamint aukciós házak weboldalain. A középkorban használtak gyógyító tálakat a Közel-Keleten, sőt Tibetben is, ahol máig él ez a szokás.

Fotó: Zekai Erdal