A Budapesti Vonósokkal lép színpadra április 7-én édesapjával, a Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésszel, Kelemen Barnabással az ifjú hegedűvirtuóz, Kelemen Gáspár, aki a zenészcsalád negyedik generációja. Az est műsorában több családi kapcsolatot is felfedezhetünk.

Kelemen Barnabás és Kelemen Gáspár
Kelemen Barnabás és Kelemen Gáspár

Idén lenne százéves Bartók Béla és Pásztory Ditta fia, Bartók Péter, aki nemcsak édesapja szellemi hagyatékának gondos őrzőjeként, hanem a zongorapedagógia egyik legzseniálisabb gyűjteménye, a Mikrokozmosz címzettjeként is örökre helyet biztosított magának a zenetörténet lapjain. Bartók Béla Mikrokozmosz sorozatából Soós András zenekari átiratában hallhatnak néhány darabot a Budapest Music Center-beli koncert hallgatói. Bartóktól elhangzik még az I. rapszódia Kelemen Gáspár és a Budapesti Vonósok előadásában, a hangverseny zárószámaként pedig az 1939–40-ben készült Divertimento. Ez a mű – a vonós kamarazenekar-irodalom egyik csúcsa – formájában a barokk concertóval rokon, ahol is egy szóló hangszercsoport és a zenekar párbeszéde hallható.

Bartók műveivel váltakozva Johann Sebastian és második fia, Carl Philipp Emanuel Bach művei hangzanak el, egy szimfónia a fiútól és két versenymű az apától. Külön érdekesség, hogy a d-moll kettősversennyel először lép színpadra Kelemen Barnabás és Gáspár, és az E-dúr hegedűversenyt sem játszotta még publikum előtt Kelemen Barnabás.

További információ az eseményről itt.