Tavasszal a világzene meghatározó képviselői varázsolnak egzotikus hangulatot a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, míg a nyári fesztiválszezont a Hey, June! sorozat nyitja meg. Júniusban a legígéretesebb hazai tehetségek koncertjei mellett egy legendás magyar zenekar áll újra össze a Müpa színpadán.

Amorf Ördögök. Fotó: Pandur-Balogh Norbert
Amorf Ördögök. Fotó: Pandur-Balogh Norbert

A Müpában hét év után ismét színpadra áll az Amorf Ördögök, így Tariska Szabolcs, Tövisházi Ambrus, Péterfy Bori és zenésztársaik hosszú idő után először a Hey, June! nyitókoncertjén játsszák el újra rég nem hallott dalaikat.

A Slow Village kifejezetten a müpás estre hozta létre Lassú Palota című előadását, amely egyszerre összegzése és újraértelmezése mindannak, amit eddig létrehozott az oldschool hiphop egyik legfelkapottabb hazai csapata. Rajtuk kívül fellép Áron András „Apey” az általa életre hívott Black Circle Orchestra nagyzenekari projekttel, ahogy Szigeti Zsófi „Solére” is, akinek legutóbbi, KIKI című kislemeze ismét új alkotói korszakot jelent a sokszínű előadó számára.

Hey, June! sorozatot a Samurai Drive and the Crazy 88 koncertje zárja, amelyen Nóvé Soma és Riederauer Dániel dalai – több közreműködő zenész segítségével – végre olyan hangszerelésben szólalnak meg, ahogyan eddig csak a szerzőpáros fejében éltek.

A film- és zenerajongók számára kihagyhatatlannak ígérkezik Benoït Sourisse zongorista és André Charlier dobos nagyzenekara, a Multiquarium Big Band Whiplash in Concert című előadása. A filmvetítéssel egybekötött, kétrészes élő produkcióban arra vállalkoznak a fellépők, hogy a Whiplash című Oscar-díjas alkotás teljes filmzenéjét a vásznon látottakhoz hasonlóan adják elő.

A világzene szerelmeseinek is érdemes lesz átböngészniük a tavaszi programkínálatot, hiszen a műfaj számos olyan képviselője érkezik a Müpába, akik még sosem jártak Magyarországon. Köztük elsőként a portugál énekes-dalszerző, Maro, akire a pandémia idején talált rá a világ, valamint az afrikai zene ötszörös Grammy-díjas ikonja, Angélique Kidjo. Saïd Tichiti zenekara, a Tariqa sem szorul különösebb bemutatásra a világzene hazai rajongóinak körében, hiszen Magyarországon elsőként mutatták be és tették szélesebb körben ismertté a marokkói gnawa zenét. Májusi koncertjükön a gnawa kultúra egyik legfiatalabb, nőként kuriózumnak számító nagykövete, Asmâa Hamzaoui és zenekara, a Bnat Timbouctou (Timbuktu lányai) lesz vendégük, akikkel néhány dal erejéig együtt is színpadra lépnek.

Palya Bea a világ közeli vagy éppen nagyon is távoli pontjáról hív egy-egy számára jelentős, inspiráló női előadót a 2015-ben indult Selymeim sorozat koncertjeire. Ezúttal a görög apától és francia anyától származó, Párizsban született Dafne Kritharas lesz vendége, aki görög, szefárd zsidó, bosnyák, örmény és török népek dalait hozza el a magyar közönségnek.