Izo FitzRoy és Anastacia nyitja meg a fesztivált, majd eljön a funky koronázatlan királya, a The Brand New Heavies is. Tony Hadley Spandau-slágereket idéz, a Morcheeba holdfényes koncertet ad, és az MF Robots búcsúztatja a 12. Paloznaki Jazzpikniket.

Morcheeba. Fotó: Michelle Hayward
Morcheeba. Fotó: Michelle Hayward

Idén augusztus 1–3. között verik fel ismét a csendet a Balaton-felvidéki jazzfaluban.  A 12. Paloznaki Jazzpiknik 0. napján, augusztus 1-jén Andrew J nyitja meg a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpadot. Utána a brit díva, Izo FitzRoy következik, aki életében először tavaly adott Magyarországon koncertet, Veszprémben. Az énekesnő-dalszerző-zongorista paloznaki fellépése harmadik stúdióalbumának turnéállomása lesz. Az első napon áll színpadra Anastacia is. A karcos hangú szupersztár több mint 52 millió eladott lemezt és 225 díjat jegyez. Csütörtöki fellépésén a 2000-es évek slágerei mellett legújabb dalaiból is ízelítőt nyújt.

Augusztus 2-án a Jazzy Rádió alapító-műsorvezetője, Jazzkovács László nyitja a Nagyszínpad műsorát. Pénteken játszik a Belau is, majd a ’90-es évek acid jazz műfajának úttörője, a funky királya, a The Brand New Heavies tér vissza a Balaton-felvidékre. Aznap este Tony Hadley is fellép a Nagyszínpadon. A ’80-as évek pop-rock hangzását meghatározó Spandau Ballet énekese 2022-ben vágott bele jubileumi koncertsorozatába,. Idén augusztusi állomásaként Paloznakot választotta. Az utolsó koncertet aznap a Kraak & Smaak adja. A holland formációt ma Európa legjobb funk-hiphop-acid jazz együttesének tartják.

A Paloznaki Jazzpiknik zárónapját a DrGEB & NoSha indítja Varga Nóra (harsona) és Erdei Sára (szaxofon) közreműködésével. Ezután a holland Son Mieux popformáció táncoltatja meg a piknikezőket, majd a Morcheeba, a lounge, dub, trip-hop, blues és downtempo elemeket ötvöző brit csapat koncertjével folytatódik az este, végül az MF Robots hangjaival búcsúzik Paloznak. 

A magyar jazzélet legizgalmasabb formációi is fellépnek

A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon Pénzes Máté és a Zseb formáció az 51 éves Bummm! című LGT-lemez előtt tiszteleg. 

Az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons az első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába. Az újjáalakult társulás – Boros Levente, Hock Ernő, Menyhei Ádám, Szőke Barna, Weil András – egy új fejezetet nyit a zenekar történetében. Ott lesz Paloznakon a New Fossils, a friss hazai szupergroup is. Tagjai a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik a folyamatos útkeresés és az ellentétekben rejlő feszültségek mellett tették le a voksukat.

A két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat. Ott áll közönség elé a Claudia Raquel Quintet, mely a Müpa Jazz Showcase 2024 tehetségbörzén nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget az idei pikniken. A Hangfoglaló Program három kiemelkedő résztvevője is megjelenik a pikniken: a Gorg & Benzol, a Symbiosis 5 , valamint  Palágyi Ildikó.

A fesztivál részletes programja itt található.