Koncerttel és díjátadóval kezdődött vasárnap a 8. Cziffra Fesztivál programsorozata. A nyitóeseményen hetedik alkalommal adták át a fesztivál rangos díjait, amelyekkel a legtehetségesebb ifjú muzsikusokat és a több évtizedes életműveket ismertek el.

Idén minden eddiginél több jelölés érkezett a díjakra, végül kilencen vehették át az elismerésekkel járó plaketteket és pénzjutalmat. Az Életműdíjon, a Tehetség díjon és az Ifjú Tehetség díjon túl új kategóriaként Kreatív Művész díjakat is odaítélt a zsűri.

Az Életműdíjat Tóth Ibolya zenei rendezőnek, Falvai Sándor zongoraművésznek, egyetemi tanárnak és Dubrovay László zeneszerzőnek ítélte oda a zsűri. A Tehetség díjakat Rajna Martin karmester, Magyar Valentin zongorista és Gertler Teo hegedűművész kapták. A Kreatív Művész díjban Oláh Krisztián jazz-zongorista és ifj. Balázs Elemér zongorista részesülhetett. Az Ifjú Tehetség díjat a XIII. kerületi Fischer Annie Zeneiskola növendéke, Tőzsér Gergő fuvolista érdemelte ki.

A vasárnap esti hangverseny Párizs aranykorát idézte, a Zeneakadémián Franciaország ikonikus szerzőinek művei csendültek fel. A Budafoki Dohnányi Zenekar mellett színpadra lépett Balázs János, valamint az olasz Sandro De Palma zongoraművész. Az előadást Lackfi János erre az alkalomra írt, személyesen előadott, humoros verseivel színesítette. Az eseményen részt vettek a fesztivál védnökei és a hazai zenei és tudományos élet vezetői.

A Cziffra Fesztivál programjai egészen május végéig várják az érdeklődőket, a rendezvényeken elsősorban a klasszikus zene dominál, de Cziffra György sokszínű munkásságát tovább éltetve lesznek tudományos előadások, jazz és cigányzene, gyerekkoncert és kiállítások is.

A fesztivál eseményein számos műfaj igazi ikonjaival találkozhat a közönség Kovács Katitól Balogh Kálmánig, Freund Tamástól Halász Juditig. Műsorra tűzik a fesztivál alatt a Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet is. Programokat szerveznek a Magyar Zene Házában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a MOMkultban, Brüsszelben és Zalaegerszegen is.

Nyitókép: a Cziffra Fesztivál díjazottjai. Fotó: Asszonyi Eszter