Az online rendezett első díjkiosztó házigazdái Berecz István táncos, a Fonó népzenei igazgatója és Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó művészeti vezetője voltak. A díjakat Horváth László, a Fonó igazgatója adta át.

Horváth Lászlóval készült interjúnkat olvastad már?

2020-ban fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Fonó szavazást indított a közösségi médiában. Azt szerették volna megtudni, hogy a közönség az elmúlt időszak mely pillanataira gondol vissza legszívesebben. Összesen 25 kategóriában lehetett szavazni, ezeket az intézmény később 11 kategóriára szűkítette. A 11 kategórián belül, a korábbi közönségszavazatokat összesítve, egy szakmai zsűri segítségével 3-3 jelöltet állítottak fel. Közülük kerültek ki a legtöbb szavazatot nyert kategóriagyőztesek.

Az Eszterlánc együttes

A legjobb táncház kategóriában a Berka együttes táncháza, a legjobb koncert kategóriában a Dresch Mihály Quartet és Archie Shepp 2001-es koncertje kapta az elismerést. A legjobb népzenei lemez az Eszterlánc Jegesen (2014) című albuma lett, míg a legjobb világzenei lemez kategóriában a Buda Folk Band Magyar Világi Népzene (2014) című albuma kapta a díjat.

A legjobb jazzalbum a Dresch Quartet Mozdulatlan utazás című korongja lett.

A legjobb fesztivál és programsorozat a közönség szerint a Budapest Folk Fest volt. A legjobb énekesnek Navratil Andreát választották, míg a prímások között Vizeli Balázs kapta a legtöbb szavazatot.

Ifj. Csoóri Sándor Sündi

A legjobb hangszeres művésznek Dresch Mihály szavazták meg, legjobb népzenész kategóriában pedig Ifj. Csoóri Sándor Sündi kapta az elismerést.

A Fonó felfedezettje kategóriában a fiatal formációkat díjazták, itt az Ötödik évszak kapta a díjat.

Forrás és fotók: Fonó