Az intézmény küldetése, hogy helyet adjon kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek.

Kodály Műhely MTI.jpg
Az újonnan átadott Kodály Műhely épülete a budapesti Városmajorban

Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen elmondta: napjainkban különösen oda kell figyelni mindazokra a kiemelkedő zenepedagógusokra és művészekre, akik kulturális örökségünk megőrzésén, hagyományaink ápolásán és a fiatal generáció lelki-szellemi egészségének biztosításán fáradoznak. „Ilyen elhivatott karnagy és tanéregyéniség Gráf Zsuzsanna, számos állami és civil elismerés birtokosa. Az általa álmodott és megvalósított zenei univerzum gyújtópontja a kodályi zenei nevelés, Bartók és Kodály örökségének méltó gondozása, valamint a kortárs magyar szerzők műveinek megismertetése a szakmával és a nagyközönséggel.”

Kodály Műhely átadás MTI.jpg
Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Kodály Műhely átadásán

Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere felidézte, hogy az Angelica Leánykar – mely a Városmajori Gimnáziumban kezdte meg működését – magas színvonalú és nemzetközileg elismert kórus, amelyhez folyamatosan csatlakoznak fiatalok. Gráf Zsuzsanna, a leánykar karnagya, a Kodály Műhely vezetője igyekszik összefogni más kórusok oktatóit és vezetőit is, legyenek azok magyarországiak, határon túli magyar kórusok vagy akár a világ távoli pontján dolgozó kórusok. Kiemelte: ennek a törekvésnek lesz „fizikai bázisa” a Kodály Műhely, mely elsősorban szakmai hátteret adó intézmény, nem fellépőhely. Az épületet a Hegyvidéki Önkormányzat ingyen adja a Kodály Műhelynek, az intézmény felújításának költségeit pedig a kulturális államtitkárság biztosította.

Az új intézményben többek között zongora- és kamarakoncerteket, valamint filmvetítéseket fognak szervezni. A tervek szerint a helyszínen egész évben lesznek programok.

Fotók: Illyés Tibor / MTI