Hangszerkészítő műhelyt és bemutatótermet, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakásokat is kialakítottak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban több mint 274 millió forintból megújított veszprémi Auer-házban, amelyet kedden adtak át.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere fontos pillanatnak nevezte a város életében az Auer-ház átadását, amellyel régi adósságát törleszti a közösség. A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész ugyanis a városban és Magyarországon is kevésbé ismert, mint a nemzetközi zenei életben. Az épület a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került, és az EKF programnak köszönhetően lehetőség nyílt a felújítására. A házban hegedűkészítő műhely és bemutatóterem is helyet kapott. A ház a Veszprémbe érkező művészeket szolgálja majd.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, utalva a hegedűművész világszerte ismert zenepedagógiai munkásságára úgy fogalmazott: nem Auer Lipótot kell követni, hanem azt a célt, amelyet ő követett. Örömét fejezte ki, hogy a veszprémi Auer-ház a hegedűkészítőktől a muzsikán át a városban megpihenő zenészekig számos formában szolgálja a zeneművészetet. Így az az épület, amelyben Auer Lipót felnőtt, egyfajta inkubátorházként működhet. A megnyitón a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar tagjai adtak elő néhány rövid darabot.


64ca0efcda88904910575f20.jpg
Hangszerkészítő műhely bemutatóterme az Auer-ház átadásán. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A felújítással az 1700-as években épült háromszintes házban három lakóegységet alakítottak ki, hátsó részében pedig Sümegi Elemér hangszerkészítő mester műhelye és bemutatóterme várja a látogatókat, amely kiállításoknak is helyt ad majd. Az ingatlant a veszprémi Művészetek Háza üzemelteti.

Auer Lipót előtt tiszteleg Veszprémben a vasárnapig tartó kilencedik Auer Fesztivál is, amelyen Lucas Debargue francia zongorista és Valeriy Sokolov ukrán hegedűvirtuóz a Mendelssohn Kamarazenekarral lép fel. Szerepel a fesztivál programjában Richard Galliano francia harmonikaművész, az indiai Amjad Ali Khan, a sarod világhírű mestere, a Concerto Armonico, valamint az Auer Trió is.

Nyitókép: a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar diákjainak fellépése a megújult Auer-ház átadóünnepségén. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI