A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjaz, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismer el, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában. Az elismerésekben idén huszonkét személy részesült.

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. 2022-től a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek.

Az Artisjus Előadó-művészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket. A díjazottak:

Bódy Magdi énekes, zeneszerző, producer 1969-től 1972-ig a Korong együttes énekese, 1972 és 1975 között a Generál együttessel, 1981-ben a KFT-vel koncertezett. Ő énekelte Mária Magdaléna szerepét a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera magyarországi ősbemutatóján. Turnézott Japánban, az USA-ban és Oroszországban is. Kanadában az ottawai zeneakadémia énektanára volt, majd Budapesten saját énekiskolát alapított és ott tanított. 2000-ben az újjáalakult Generál együttes énekesnője lett. Jelenleg is koncertezik itthon és külföldön, valamint éneket és hangképzést tanít.

Göllesz Zoltán hangversenyrendező, gyógypedagógus negyven éve dolgozik a Vakok Iskolájában, az intézet 1995 óta hangversenyteremként üzemelő dísztermének, a Nádor Teremnek indulása óta rendezvényszervezője és menedzsere. Számos kortárs előadást szervezett, többek között a Filharmónia Korunk zenéje sorozatának előadásait és a Sugár Miklós vezette EAR együttes koncertjeit, újabban pedig évente elektroakusztikus heteket rendez. A közel harminc év alatt 3600 koncertnek adott helyet a Nádor Terem.


657843ed5a32684478a7f925.jpg
Lázár Balázs és Tallián Mariann

Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek, írók 2004 óta hoznak létre versszínházi előadásokat magyar költők műveiből, emellett népszerűsítik a magyar költészet kincsestárát határon innen és túl a Ketten a versben művészeti formáció keretében. Lázár Balázs az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriumának tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg osztályainak tanára, számos szakmai elismerés birtokosa. Tallián Mariann a Magyar Írószövetség választmányi tagja, hat ifjúsági kötet szerzője, az Olvasat.hu irodalmi portál állandó publicistája, szintén több szakmai díj és elismerés birtokosa.

Kanyó Dávid fuvolaművész-tanár a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze, pikolósa, de tagja a Marcato, a Nuestro Aire flamenco és a Sound of Babel együttesnek is, valamint a Dohnányi Fúvósötös és a BDZ A’la cARTe kamaraegyüttes alapító tagja. Rendszeresen lép fel szimfonikus zenekarok, valamint fesztiválok vendégeként és szólistaként is. 2017-ben Pikolós Gyöngyszemek címmel önálló sorozatot indított új művek bemutatására.

Pálfalvi Tamás trombitaművész-tanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombitatanára, az Új Magyar Zene Egyesület és az In Medias Brass Quintett trombitása, nemzetközi szólista, a provence-i Lou Calen Classics fesztivál, valamint a hamburgi Schloss Düneck fesztivál zenei igazgatója, a DYMA Young Artist Award Cambridge állandó zsűritagja, a Theo Charlier Nemzetközi Trombitaverseny zsűritagja.

Rohmann Ditta gordonkaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, gordonka szakának vezetője, a Luzerni Egyetem tanára, a Risoluto kvartett tagja. A lipcsei Bach-verseny díjazottja, öt szólólemeze a Hungaroton kiadónál jelent meg. Számos kortárs mű ősbemutatója fűződik nevéhez, előszeretettel vesz részt együttműködésekben más műfajú előadókkal, alkotókkal, többek között a Közép-Európa Táncszínházzal, Szőke Szabolccsal, Szirtes Edina Mókussal.


657842f99b32b0fdf52d7a65.jpg
Szentpéteri Csilla zongoraművész és zeneszerző

Szentpéteri Csilla zongoraművész és zeneszerző 18 éves korától aktívan koncertezik, akkor még szólistaként és szimfonikus nagyzenekari kísérettel, 2004 óta pedig saját zenekarával, a Szentpéteri Csilla Banddel. Nyolc nagylemeze jelent meg, amelyeken saját szerzeményei mellett és klasszikus átiratai hallhatók a 20. és 21. század műfajaival ötvözve. Nyaranta zenei kurzusokat tart szülővárosában, Makón.

Szőcs Henrik zongoraművész aktív tagja a Variart Ensemble magyarországi és az Ensemble Moscheles szlovákiai kötődésű kamaracsoportoknak, továbbá rendszeresen lép fel más kamaraformációkban is, melyeket az aktuálisan felkért előadás kíván meg. Emellett a Váci Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Euritmia órájának zongorakísérője.


657843110010288960fba6fe.jpg
Tóth János Rudolf zeneszerző, szövegíró, gitáros és énekes

Tóth János Rudolf zeneszerző, szövegíró, gitáros és énekes a Kex, Meteor, Bergendy, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Ütött-kopott angyal, Dioptrió, Meeting Point, Trendetlen és Blues Journey formációkban zenélt, valamint 15 évig a Kőbányai Zeneiskola tanára volt. 2020 nyarán Muzsikus sors címmel könyvet írt, ami dupla CD-anyaggal jelent meg.

Zentai Márk énekes, dalszerző és szövegíró a Mörk zenekar frontembere, 2021 óta pedig szólóban is jelentet meg saját szerzeményeket. Szeifert Jason Bálinttal Mark and Jason néven is koncerteznek, továbbá rendszeres vendége a Random Trip produkciónak is.

Zétényi Tamás csellóművész jelenleg a Classicus Quartet csellistája, valamint a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa. Olyan együttesekben működött közre, mint a Trio Passacaglia, az UMZE, a ZAK Ensemble, a THReNSeMBle, a CentriFUGA vagy a Rondino Együttes, de szólóban is rendszeresen fellép, játszott Budapest jelentősebb termeiben, a New York-i WMP Concert Hallban és a washingtoni Kongresszuszi Könyvtárban is.

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyarnyelv- és irodalomtanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat. A díjazottak:

Bencsik Orsolya író, költő, irodalmár, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa. Tagja többek között a MTA köztestületének, a Szépírók Társaságának és a Vajdasági Írók Egyesületének.

Csapó Kornélia hegedűtanár 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének hegedű szakán szerzett diplomát. 1986-tól a Vujicsics Tihamér Zeneiskola hegedűtanára volt Szentendrén, 1995-től pedig a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára, 2000 és 2020 között vonós tanszékvezetője.

Görögh Dániel trombitaművész-tanár a Hangszert a kézbe című országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat előadója a program indulása óta. Alapítója és vezetője a Kodály Spicy Jazz zenekarnak, tagja a Sugarloaf zenekarnak, művészeti vezetője a JazzMobil projektnek, valamint sessionzenészként játszik többek között a Nagy Feró és a Beatrice, a Garami Funky Staff és a Quack zenekarokban.

Újváriné dr. Illés Mária zenetörténész a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar főiskolai docense és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, valamint a Vántus István Társaság Egyesület titkára, mely szerepkörben a szegedi Vántus István Kortárszenei Napok egyik szervezője is egyben.

Kanyó András fuvolaművész mesterpedagógus a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tanára, nemzetközi, országos és regionális zenei versenyek zsűritagja, tanítványaival rendszeresen szerepel zenepedagógus továbbképzési programokban. Alapítója, művészeti vezetője és fuvolaművésze a Balassagyarmati Kamaraegyüttesnek, valamint a balassagyarmati Zene határok nélkül nemzetközi tábor alapító-kurzusvezető tanára.

Kiss Bea fuvolatanár a Járdányi Pál Zeneiskola, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető mentortanára. Rendszeresen tart előadások az ország alapfokú zeneoktatási intézményeiben, valamint zsűrizik alapfokú fuvolaversenyeken. Az MTA Zenetudományi Intézetének külsős munkatársa, a Hangok mindenhol laknak című sorozat szerkesztője, írója, elindítója.

Kovács Zalán László tubaművész, tubatanár és kamarazene-művész. Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója és számos kulturális program, többek között a Bach Mindenkinek Fesztivál és a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál igazgatója. 1998 óta művészeti vezetője a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttesnek. Rendszeresen koncertezik Bábel Klára hárfaművésszel és Demeniv Mihály harmonikaművésszel. Többszörös nemzetközi versenygyőztes szólista.


6578433f9b32b0fdf52d7a89.jpg
Nagy János Yancha jazz-zongoraművész-tanár és zeneszerző (balra)

Nagy János Yancha jazz-zongoraművész-tanár és zeneszerző a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola, valamint a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára. Saját zenekarai a Nagy János Trio és a Free Style Chamber Orchestra. Zeneszerzőként legutóbb Márta István felkérésére Eger-víz Szvit címmel írt nagyzenekari művet.

Neumann Balázs jazz-zongoraművész-tanár a Jan Albrecht Music and Art Academy jazz-zongora főtárgy, analízis, jazzelmélet, hangszerelés és zenekari gyakorlat tanára, illetve a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zenei tanszékvezetője. Neumann Balázs trió néven működő zenekarát vezeti, amelyben társai Máthé László és Kaszás Péter. Eddig három saját kompozíciókból álló lemeze jelent meg a formációval. Fehér Adrienn színművész-énekesnővel Cserháti Zsuzsa emlékét ápolják immáron 20 éve.

Dr. Varga Laura fuvolaművész-tanár 2002 óta a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós tanszékének vezetője, habilitált egyetemi tanár, továbbá a Triola Alapítványi Művészeti Iskola tanára. Rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és rangos külföldi egyetemeken, többek között Rómában, New Yorkban, Pekingben. Fuvolaművészként gyakran játszik szólistaként és kamarazenészként is, számos ősbemutató fűződik nevéhez.

Volent Zsolt doboktató a SzegeDrums dobkurzus sorozat elindítója, szervezője és művészeti vezetője. A Pumpkins Trió tagja, a Belmondo, a Honeybeast, a Molnár Dixieland és számos más zenei produkció kisegítő dobosa.

A nyitóképen Bódy Magdi énekes, zeneszerző, producer. Fotók: Labancz Viktoria