?Karády Katalin Magyarország első dívája volt. Karrierje alig pár évig , 1937-től 1945-ig tartott. Mi is erre az időszakra koncentrálunk az előadásban? ? mondta el a Kultúra.hu-nak adott villáminterjújában az énekesnő. ?Nem akartunk történelmi tablót megmutatni, sokkal inkább impressziókat szerettünk volna kiragadni a korszakból? ? emelte ki Szalóki Ági.

szaloky2

?Karády Katalin személy szerint azért kedves nekem, mert a nagymamám gyerekkoromban sokat énekelte a dalait ? tehát egyfelől családi örökség számomra. Másfelől pedig kihívás volt mind előadóként, mind énekesnőként ennek a karizmatikus nőalaknak a megidézése, hiszen az én karakterem meglehetősen eltérő az övétől? ? mondta el az énekesnő. Hozzátette: ?Karády egy robosztus testalkatú, búgó mélyhangú, kissé férfias jelenség volt, én pedig egy madárcsontú, vékonyabb hangú, kicsit visszahúzódóbb nő vagyok. Mégis azt éreztem, hogy a lelki alkatával mély rokonságot érzek.?

?Nem éneklek háborús dalokat az előadásban, mert azok nem tartoznak a kedvenceim közé. A dalok többsége az itt és most-ról szól, valamint arról, hogy nem tudhatjuk, mit hoz a holnap? ? indokolta a dalválasztást az énekesnő, majd elmondta, hogy az esten olyan népszerű Karády-dalok csendülnek majd fel, mint a Csak egy nap a világ vagy a Mindig az a perc? kezdetű számok.

A Városmajorban elhangzó produkció különlegességét az adja, hogy a zenei rész mellett prózai elemek is megjelennek az előadásban. A Lengyel Anna dramaturg válogatta szövegek között két Karinthy-novellát, reklámszövegeket, újságcikkekből vett idézeteket válogattak ki, amelyet Kocsis Gergely, a Katona József Színház színésze kelt életre.

Az esten Cseke Gábor zongorán, Juhász Gábor gitáron, Cseh Balázs dobon, Kovács Zoltán nagybőgőn, Bacsó Kristóf szaxofonon, Shreck Ferenc harsonán működik közre.

Fotó: Csákvári Zsigmond