Az alkotás kikapcsol, feltölt és békét ad

Az esős őszi délutánokat vagy hosszú téli estéket a régiek kézművességgel tették hasznossá. A Petőfi Akadémia új videójából megtanulhatunk hántolt, főzött vesszőből szappantartót készíteni Legeza Márta kosárfonó, népi iparművész segítségével – és kipróbálhatjuk, milyen, mikor az alkotás kikapcsol, feltölt és békét ad – ahogyan Márta érzi.

„A természeti népek már több ezer éve ismerik a vesszőfonás technikáját – meséli Legeza Márta –, a parasztemberek a téli időszakban, a mezőgazdasági munkák elvégzését követő időszakban készítették saját kosaraikat.”

A házi kosarak gyakran készültek héjas, hántolatlan, friss vesszőből. Később a paraszt-specialisták háziipar-szerűen készítettek fonott tárgyakat, gyakran már főzött, hántolt vesszőt használva.

Legeza Márta népi iparművész a Petőfi Akadémia filmjében részletes elmagyarázza a technika alapjait. A hántolt, főzött vesszőt fonás előtt másfél órára be kell áztatni – legpraktikusabban a kádban fér el. Addig kell áznia, míg visszapuhul. Első lépésben egy finom hajlítással puhítjuk fel a vesszőt, majd karikát formálunk. Ez az úgynevezett gúzskarika. Márta mozdulatait követve az is kiderül, hogy kell úgy befűzni a  vesszőt, hogy a karikánk egyben maradjon, de a vessző se törjön meg.

A filmet nézve lépésről lépésre fonhatjuk a gúzskarikánkat előbb megerősítettre, majd  kitölthetjük a vázközi teret, hogy szappantartót készítsünk. 

„Nagyon fontos, hogy megtaláljuk ezeknek a tárgyaknak a helyét – figyelmeztet Márta –, hogy olyan tárgyakat fonjuk, amelyeknek helye van a modern lakáskultúrában is.”

„Fontos, hogy a forma, a funkció és az esztétikum összhangra találjon egy tárgyban – és fontos az is, hogy munkánk eredményeképp végül majd nem műanyaggal vesszük körbe magunkat lakóterünkben, hanem élő anyagokkal” – vallja a népi iparművész.

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Aki feliratkozik a Kultúra.hu Youtube-csatornájára, azonnal értesülhet az új részek megjelenéséről. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.