Szeptember utolsó hétvégéjén ismét a tudományé a főszerep az országban. 29–30-án a Kutatók Éjszakáján 200 helyszínen 2500 program várja az érdeklődőket. Alább néhány közülük ízelítőül.

Szellem a palackból – Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem az első iskolai kémiaórák izgalmait idézi fel „színes-szagos” kísérletein keresztül. A közreműködők bemutatják, hogyan viselkednek az anyagok szélsőségesen alacsony, illetve magas hőmérsékleten. Ezenkívül bemutatnak extrém menniységű gázkibocsátással és különleges fényjelenségekkel járó reakciókat.

Az érdeklődök azt is megtapasztalhatják, hogyan viselkednek hétköznapi anyagok, például a foszfor vagy a vas különböző kísérleteknek alávetve. De ha türelmesen végignézik az előadásokat, a rendezvény után már az sem lesz titok, mit takar az „ugató kutya”.

Kutatás korhatárral – Smidt Múzeum

Legősibb eredőink egyike a mámor – a szombathelyi Smidt Múzeum különböző programjai a fogalom különböző aspektusait járják körbe, nem egyszer visszanyúlva az antikvitásig. Kolonits László az ókori görög-római kultúra védjegyévé vált gasztronómiai hedonizmus eredetét taglalja Az ateizmus halálugrása, italozás és lakomázás az ősi Európában című előadásán – nem véletlen a rájátszás Hamvas Bélára, aki azt vallotta: „… egy pohár bor az ateizmus halálugrása.”

M/Ámor És Psyché – A köztes létállapot mitológiája: a frappáns szójátékot választó Sosztarits Ottó is az európai kultúrát megalapozó görögökig és rómaiakig megy vissza, mikor olyan átmeneti állapotokról mesél, mint az álom, az extázis vagy a vallásos révület – különös figyelmet szentelve annak, hogyan jelentkeztek ezek a tapasztalatok az egykor a mai Szombathely területén álló Savaria mindennapjaiban.

Czenki Zsuzsanna a széles körben ismert mítoszi szörny, Minótaurosz alakját új szempontból közelíti meg. Értelmezéséhez Schrammel Imre agyagszobrait hívja segítségül.

A további előadások mellett gyakorlatibb jellegű foglalkozások is szerepelnek a múzeum kínálatában: a látogatók megrajzolhatják saját ex librisüket, de a „részeg szemüvegekkel” való festést is kipróbálhatják.

De kik azok a kutatók? – a Pécsi Tudományegyetemen kiderül

A kutatók a hétköznapjainkat meghatározó folyamatok mögött álló színes egyéniségek. Ezt igyekszik bemutatni évről évre szeptember utolsó péntekén a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara. Érdekes, izgalmas, olykor meghökkentő programok keretében a tudományos módszereket és eredményeket, valamint a tudósokat és a kutatókat hozzák közelebb a mindennapokhoz érthető, élvezhető, szórakoztató formában. Ezen az estén az érdeklődők megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmával, megtudhatják, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket. Kinyílnak a laborajtók, kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak az ott dolgozó szakemberekkel, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és interaktív, tudományos-szórakoztató programok keretében.

Rakétakilövés és fénykísérletek a Kecskeméti Planetáriumban

A planetárium műsoraiban ismerkedhetünk bolygókkal, csillagokkal, csillagképekkel, tájékozódhatunk a csillagászat és az űrkutatás legújabb eredményeiről, vagy látványos lézershow-ban gyönyörködhetünk. A programokat óvodáskortól minden korosztálynak ajánlják. Az előadások játékos, beszélgetős, show jellegű produkciók sok-sok látvánnyal (lézer, 3D-vetítés) és még több kísérlettel (rakétakilövés, üstököskészítés, kísérletek fénnyel).

Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Mit érdemes tudnunk az amerikai elnökválasztásról? Milyenek a 21. század börtönei? Hogyan néznek ki a világ legnagyobb ételmérgezési botrányai jogász szemmel? Ilyen kérdésre kaphatunk válasz a SZTE előadásain a Kutatók Éjszakáján.

A színtévesztéstól a robotikáig a BME-n

A rendezvénysorozat hazai története 18 éve a Műegyetemről indult. Idén csak a BME 70 programmal várja a kíváncsi lelkeket. A lista igencsak változatos. A 240 éves egyetem történétéről mesélő kiállítás mellett hallhatunk a színtévesztés jelenségéről, a digitális tanulásról, a kvantumösszefonódásról és a koronavírus-örökség szociálpszichológiájáról is. Ezenkívül végigjárhatjuk a nyilvánosság számára csak ritkán megnyíló laboratóriumokat, valamint megtudhatjuk, mit gondolnak a műegyetemi rezidens művészek olyan kérdésekről, mint a robotika és a művészet kapcsolata vagy a színérzékelés.


651401de252722e2a5de5e8e.jpg
Härtlein Károly, a BME mesteroktatója és Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja a Kutatók Éjszakáján tartott, szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatón a BME-n 2022-ben. Fotó: Mónus Márton / MTI

Az interaktivitásra vágyók kipróbálhatják a 3D-nyomtatást és az önműködőjármű-vezetést. De talán még az időt is megfagyaszthatják. A 30-i nap izgalmas színfoltja lesz Härtlein Károly mesteroktató fizikai bemutatója, melyet a Műegyetemi Szimfonikus Zenekarral közösen tart.

Archeozoológia a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum főépületében a fiatalabbaknak délelőtt többek között kincskereső programmal, diák-tárlatvezetéssel és archaeozoológiai bemutatóval készülnek, a felnőtteket pedig Campona-butik címmel római kori viseletek bemutatójával, kurátori tárlatvezetésekkel, régészeti előadásokkal és kulisszák mögötti tárlatvezetésekkel várják az Éremtárban, a Történeti Képcsarnokban, a Római Kőtárban.

A Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetében az iskolások régészeti helyszínelőként próbálhatják ki magukat, a felnőtt korosztály pedig bepillanthat a restaurátorok munkájába vagy akár a transzcendencia anatómiájába. A látogatók megismerhetik a csúcstechnológia alkalmazását a régészeti tárgyak vizsgálatában, Állatok a régészetben címmel szórványleleteken keresztül ismerhetik meg az archeozoológusi kutatómunkát. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Nemzeti Régészeti Intézet mindennapi munkájába is.

Színház, film, zene a Hild-villában

A Hild-villában a legkisebbeket papírszínház várja: a Huzatsárkány a várban című mese előadását interaktív vetítéssel egybekötött workshop egészíti ki. Az iskolás korosztály a filmes szakmából kaphat ízelítőt. A Pályaorientációs Mozgóképszakmai Program vázlatos történeti áttekintést nyújt a résztvevőknek olyan klasszikusok beemelésével, mint Az aranyember, az Egri csillagok vagy a Dögkeselyű. A kapcsolódó szakmák és a filmes trükkök leleplezésének nem titkolt szándéka az utánpótlás-nevelés, de a mozis gyorstalpaló természetesen azok számára is érdekes lehet, akiknek nem vág ide az érdeklődési köre.

Nemcsak a kutatást, de a tehetséggondozást is ünneplik a Hild-villa rendezvényei szeptember végén, hiszen a legtöbb előadásban és foglalkozásban nagy szerepet vállalnak az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyertesei, például Németh Levente, aki megmutatja, hogyan lehet a mesterséges intelligencia segítségével egyedi képeket készíteni.

Sajátos kitekintést jelent a Misztrál együttes koncertje a zenekar egyedi népdalfeldolgozásaival és versmegzenésítéseivel, ahogy a Csőre Gábor színművész vezette improvizációs játék is.

Bölcsészeknek szeretettel – ELTE BTK

Magyarország legrégebbi folyamatosan működő egyetemi kara is bekapcsolódik a Kutatók Éjszakájába olyan programokkal, amelyek tartják a lépést a kortárs kultúra aktuális kérdéseivel.

A 2021-ben diplomázott Megyeri Janka előadásában feltárja a kasszasiker Barbie és Buddha tanainak kapcsolatát, tekintettel a négy igazságra, a szenvedés természetére és a megvilágosodás állapotára. Egy másik program keretében a hatévesnél idősebb gyerekek társalgási kompetenciái kerülnek szóba. Az interaktív programok közül szerepel A szinkrontolmácsolás kulisszatitkai címet viselő workshop, balti táncház, közép-európai kvízest, névtani szabadulószoba és dalszövegműhely is.

Igazi vagy hamis? – Petőfi Irodalmi Múzeum

Az újonnan felújított Petőfi Irodalmi Múzeum detektívjátékkal készül a hóvégi hétvégére. Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna muzeológus és Peller Tamás restaurátor vezetésével a résztvevők egy árverési katalógus tételeinek aláírásait tekinthetik meg közelről. Eredetik vagy hamisítványok a hírességek értékes szignói? A válaszadásban segítenek az anyagvizsgálat és a filológia módszerei. A játék mellett a múzeum két-két turnusban raktárlátogatást is tart kézirat-, illetve relikviatárában.

Szabadulószoba az Országos Széchényi Könyvtárban

Idén az OSZK sajátos módon tiszteleg névadó családja előtt: az intézmény gyűjteményeiben őrzött dokumentumokból egy szabadulószobát készítettek. A kerettörténet alapját gróf Széchényi Viktor naplóbejegyzései adják, amelyek az 1944–45-ös Budapest mindennapjaiba engednek betekintést. A szabadulószoba egy a dokumentumokat kontextusba helyező előadással egészül ki.

Ezenkívül az intézmény szeptember 29-re időzítette kettős könyvbemutatóját Hazai örökség európai összefüggésben címmel. A két ismertetett mű egy latin liturgiaváltozatokkal kapcsolatos kézikönyv első két része, valamint egy hangjelzett esztergomi breviárium kottás kiadásának nyolc kötete. A bemutatót pódiumbeszélgetés követi.

A Kutatók Éjszakája teljes programkínálata elérhető az esemény hivatalos weblapján.

Nyitóképen kémiai kísérlet bemutatója a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetemen. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI