Lezajlott Veszprémben az éves Music Hungary Konferencia & Showcase, aminek fókusztémája idén a Mesterséges Intelligencia és Természetes Intelligencia a zeneiparban.

A meghívottak között volt ifj. Kurtág György, aki a CEPI kísérleti műhely kollektív intelligencia fejlesztéséről tartott előadást és Varga Gábor, a Microsoft Magyarország egykori technológiai stratégiai vezetője is. A zeneipari témák mellett színes és szerteágazó programok voltak, mint például Fülöp Flóra (BME, ELTE) előadása a dallamtapadásról. A programokon keresztül a Music Hungary Szövetség igyekszik felhívni a figyelmet olyan, a szektort érintő problémákra is, mint például a kulturális áfa bevezetésének szükségessége, a túlságosan centralizált klubélet, vagy például a streaming hatása a zenei, élőzenei fogyasztásra, de sűrűn előkerült Azariah hazai és külföldi sikere is.

A konferencia megnyitóján Weyer Balázs, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy a szektor nehéz évet zár, de a válság ellenére is stabilizálódni látszik, illetve a megnyitón Porga Gyula, Veszprém polgármestere is beszédet mondott, amiben kiemelte, hogy számukra is fontos, hogy a Music Hungary Konferencia & Showcase náluk lelt otthonra már negyedik éve, köszönhetően a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásának is.

A rendezvény része már harmadik éve a showcase-koncertprogram is, ahol a legaktuálisabb hazai könnyűzenei előadók mutatkozhatnak be a szakmai és helyi közönségnek. A hazai hip-hop szcéna két legizgalmasabb arca, Sisi és Co Lee is fellépett közel telt ház előtt. A Duckshell, a Hakumba és Kale Lulugyi alaposan megtáncoltatták közönségüket, Lenkke a Terembe varázsolta a ’90-es évek legerősebb rave bulijainak hangulatát, de először hozta új albumát iamyank is Veszprémbe, látványos, súlyos show-val. A hazai kortárs jazzszíntér egyik legígéretesebb zenekara, a New Fossils pedig lágy dallamokkal zárta a koncertprogramot. Az összetettebb, alaposan megtekert zenék szerelmeseinek a már ismert Antares és a nagyon friss Gorg & Benzol hozott felejthetetlen show-t.

8-án másodszorra adták át a Music Hungary díjakat. A Music Hungary Szövetség által alapított szakmai díj hiánypótló a hazai zeneiparban, a szektor egységességét és átjárhatóságát hangsúlyozó elismerés a szakma minden részére kiterjedően elismerésben részesíti a kiemelkedő teljesítményeket. A Backstage díjat idén a Budapest Park stábja kapta, míg a Showtime díjat az Analog Balaton. A Vizuál díjat az idén először megrendezett INOTA Fesztivál vizuális koncepciójáért ítélték oda, az Innováció díjat pedig a BALATORIUM ökoművészeti projekt kapta, amely a Balaton élővilágának törékenységét és értékét helyezi középpontba. A Pro díjat Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója kapta, a Média díjat pedig Jeli András és Hajós András közös műsora, a Dalfutár. Az Inspiráció díj Kollár-Klemencz László munkásságáért és a Dömörkapu Rengetegért kapta meg, a Crossover díjat pedig Vecsei H. Miklós Qjúb A kocka kibontása projektjének ítélték oda.

Fotók: Pozsonyi Dóra, Zsiga Pál / Music Hungary Szövetség