Elkezdődtek az Örkény Színház 2024-es bemutatóinak próbái. Március 7-én Kincses Réka rendezése debütál az Örkény Stúdióban, egy nappal később pedig a Gáspár Ildikó által átdolgozott Bűn és bűnhődés premierjét tartják a nagyszínpadon.

Kincses Réka saját maga írta a Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza című darabot, amelyet ő is állít színpadra. A Berlinben játszódó történet középpontjában egy multikulturális család áll, akik a szeretet ünnepén a szeretetért harcolnak. A történetben megjelenik Kelet- és Nyugat-Európa ellentéte, a kisvárosi kisebbségi magyar világnézet, illetve a karácsonykor elengedhetetlen kocsonya és szilvapálinka. Az előadást Szandtner Anna, Csákányi Eszter, Znamenák István, Mesés Gáspár és Dyssou Bona játsszák.

A színház idei második nagyszínpadi bemutatója Dosztojevszkij Bűn és búnhődése, melyet Gáspár Ildikó írt át és rendez. A produkció zeneszerzője Matkó Tamás, a kórusszövegeket Tóth Réka Ágnes és a rendező készítette. Raszkolnyikovot Polgár Csaba alakítja, Porfirij Petrovics szerepében Mácsai Pál látható. A további szerepeket mások mellett Kókai Tünde, Kerekes Éva, Hajduk Károly és Patkós Márton alakítják.

A képen Polgár Csaba. Fotó: Horváth Judit / Örkény István Színház