Bäck Manci pályafutása az 1910-es években, a nagy avantgárd művészekkel, Moholy-Nagy Lászlóval, Gergely Sándorral egy időben indult Szegeden. Érzékeny szépségű fotói hamar ismertté váltak a városban: még a közismerten visszahúzódó természetű Juhász Gyulát is a kamerája elé tudta ültetni.

Bécsi tanulmányai után, 1915-ben pesti mintára nyitotta meg saját műtermét a Reök-palotában. A szegedi közélet hamar felfigyelt a különleges technikát, újfajta trendeket közvetítő fényképészre: Bäck Manci sztárfotóssá vált. Modellt ült neki többek közt Mezei Mária színésznő, Király-König Péter, a legendás zenepedagógus, Gergely Sándor aktivista szobrászművész vagy épp Móra Ferenc lánya, Móra Panka.

A kiállításon portréi mellett láthatunk szegedi városképeket is, a többi közt az egykori Palánk városrészt megörökítő sorozatot. A legérdekesebbek a táncosokról, mozdulatművészekről készített alkotások és a festői aktok.

A január 27-ig látható tárlatot különleges technikai megoldás teszi még izgalmasabbá: egy több mint 12 négyzetméteres ledfalon Bäck Manci fotóiból készített mozgóképet, kisfilmet vetítenek.

Fotók: Kuklis István