Az Opus Klassik német zenei díjat 2018-ban alapították és adták át első alkalommal lemez- és zeneműkiadók, a függetlenek szervezete, valamint fesztiválok intendánsai. A legjobbakat idén 27 kategóriában díjazzák, a győztesek nevét októberben hirdetik ki.

A Warner Classics gondozásában megjelent Dualità című lemez négy kategóriában várományosa a rangos német zenei díjnak. „Händel londoni operatársulatának sztárja, Margherita Durastanti férfi- és női szerepeket egyaránt énekelt, az ő személye ihlette a lemezt” – árulta el egy, a Kultúra.hu-nak idén februárban adott interjúban az énekesnő.

Baráth Emőkét az Opus Klassikon nominálták az év énekesnőjének, a lemezt az év szóló énekhangra készült felvételei között jelölték, Philippe Jaroussky a karmesterek, a közreműködő Ensemble Artaserse pedig a legjobb együttesek között várja az októberi díjátadót.

Baráth Emőke 2019-ben az év fiatal művésze kategóriában vehette át a kitüntetést a Voglio Cantar című, Barbara Strozzi művészetére fókuszáló lemezéért.

További magyar vonatkozású jelölt a Made for Opera című albumért a karmesterek között jelölt Riccardo Frizza, aki 2022 szeptemberétől csatlakozik vezető karmesterként a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellé.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla