fbpx

Bolygónk mint műalkotás – képriport a Föld órájára

Március 25-én 20.30 és 21.30 között leoltjuk a lámpákat, és kihúzunk minden elektromos ketyerét, hogy egy órára a Föld és mi is kikapcsolhassunk. De mielőtt ezt megtennénk, azt is megmutatjuk, hogy miért.

2007-ben Ausztráliából indult világhódító útjára a Föld órája kezdeményezés, amely az éghajlatváltozás elleni cselekvés szükségességére hívja fel a figyelmet. Minden év márciusának utolsó szombatján világszerte milliók legalább egy órára lekapcsolják a lámpát és minden olyan elektromos eszközt, amelyre nincs feltétlenül szükség. A cél, hogy minél többen tudatára ébredjenek annak, hogy bolygónk állapotának megtartása közös érdekünk és felelősségünk.

Néha új nézőpontra van szükségünk ahhoz, hogy valamit ismét meglássunk.

Szemet gyönyörködtető, absztrakt képzőművészeti alkotásokra emlékeztető műholdfelvételekkel mutatjuk meg, hogy bolygónk hegyes, dombos, lapos, sivatagos, vizes, jeges földfelszíne milyen csodákat rejt. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának színes műholdfelvételei az emberi szem számára látható és láthatatlan fény kreatív kombinációival születtek.

Kitörés

Mintha vörös vér öntené el Dél-Izland gleccserektől szabdalt táját. A szürkés-fekete foltok korábbi gleccserolvadások nyomai, a kép bal felső sarkában a Skeiðarárjökull-gleccser nyújtózkodik. A hatalmas áradások a Skeiðarársandur nevű síkságot árasztják el, amely többnyire mentes a növényzettől, de a piros szín némi mohát, nyírcserjéket és más fűfajokat jelez.

Lumineszcencia

Ez a fantasztikus fény- és színjáték nem az égbolton látható. A Suwannee folyó sötét vize a dél-georgiai Okefenokee-mocsártól a floridai Mexikói-öbölig folyik. A víz tintás színét a folyó mocsaras forrásának pusztuló növényzetétől kapja.

Sós elhagyatottság

Namíbia hatalmas, nyílt területe a világ egyik legnagyobb sótartója, amely az 1907 óta védett Etosha Nemzeti Park területén található. A képen áthaladó vízszintes vonal a nemzeti park kerítése. Az infravörös felvételen a vad minták a szezonális esőzéseket követő vízpárolgás különböző epizódjait mutatják: a sós lerakódások új mintákba rendeződnek át minden alkalommal, amikor a sekély víz kiszárad. A környező kék árnyalatok a száraz bozótos szavannát jelzik.

Kék jég

Az antarktiszi Queen Fabiola-, vagy más néven Yamato-hegység közelében látható a kék jég egy klasszikus példája. Ott jelenik meg, ahol a szél megtisztítja a gleccsereket a hótól, és előbukkan a gleccser legrégebbi és legsűrűbb jege. A jég azért tűnik kéknek, mert a vörös és sárga hullámhosszú fényt elnyeli, míg a kék hullámhossz fényét a jégbe zárt légbuborékok visszaverik.

Mozaikcsempe

A Tietê folyó kígyózik keresztül ezen a sokszínű mozaikcsempén. A brazíliai Ibitinga közelében fekvő cukornád-, földimogyoró- és kukoricatáblák fejlődési stádiumai eltérőek: a levendula, lila és élénk kék színek az aktív fázist jelzik, míg a világossárga vagy fehér foltok a növényzet csekély növekedését mutatják. A városi területek sötét mustársárga színt kaptak.

Hibák

A szárazföldek összeütközésekor a kőzetrétegek megszakadhatnak, a geológusok ezeket a töréseket hibáknak nevezik. Ezen a képen a kőzetrétegek eltolódását láthatjuk Nyugat-Kínában. Az egyes színek a különböző időpontokban és környezeti feltételek között keletkezett kőzeteket jelölik.

Barátságtalan táj

Ezen a jordániai, Hold völgyének nevezett vidéken meredek falú gránithegyek váltakoznak homokos völgyekkel. Lehet, hogy barátságtalan táj, de gyönyörű textúrákat készít egy művészeti nyomathoz.

Terror földje

Se víz, se növényzet. Az algériai Tanezrouft-medence a terror földjeként emlegetett Szahara-sivatag egyik legelhagyatottabb része. A kép bal oldalát a sárgán megjelenő homokdűnék színezik meg, a szélerózió által faragott homokkő-képződmények pedig vöröses, koncentrikus hurkokat alkotnak, hasonlóan a fák erezetéhez.

Nyitókép: a természet mintái ausztráliai Ord folyón; a sárga, narancssárga és kék színek az üledék és a tápanyagok áramlási mintáit ábrázolják ebben a trópusi torkolatban, a sötétzöld szín a mangrove-erdőket jelöli. Fotók: USGS / NASA

A rovat további cikkei