Az ital barnás-vöröses színe ellenére fehérbornak készült.

Ritka lelet. Fotó: Juan Manuel Roman
Ritka lelet. Fotó: Juan Manuel Roman

Egy csapat régész Spanyolországban, egy római sírban talált rá a temetkezési urnára, amely furcsa keveréket tartalmazott: az elhamvasztott maradványokat vöröses-barnás folyadék egészítette ki. A Smithsonian Magazine írása szerint a laboratóriumi analízis rámutatott, hogy utóbbi egykor fehérbor lehetett, amelynek színe a felismerhetetlenségig megváltozott az elkészítése óta eltelt kétezer évben. A nemrég felfedezett ital jelenleg a legidősebb folyékony bor, amelyet ismerünk.

A szóban forgó sírt 2019-ben tárták fel a Sevilla közelében fekvő Carmonában egy közeli építkezésnek köszönhetően. A közelmúltban közölt tanulmány írói úgy vélik, az üreget valamikor az 1. század első felében építhették a rómaiak. A nyolc kivájt temetkezési fülkéből hatban találtak különböző anyagokból készült urnákat. Mindegyik egy halott földi maradványait tartalmazta, kettőre még az eltemetett személy nevét is rávésték. Az egyik tartályban – amely üvegből készült – pedig az említett bor volt. José Rafael Ruiz Arrebola, a tanulmány társszerzője szerint ez az első alkalom, hogy egy temetési urnában folyadékot találtak, nem csak hamvakat és különböző áldozati tárgyakat. Bár a laboratóriumi vizsgálat a vízéhez hasonló pH-értéket mutatott ki, a kémiai összetétel egyértelműen borra utal.

A carmonai lelet előtt a legidősebb ismert bornak egy 1867-ben Speyerben talált üveg tartalmát tekintették, amely szintén egy római sírból került elő. A folyadék 325 körül készülhetett, és azért temették el, hogy a halott a túlvilágon se szomjazzon – számol be róla a Food & Wine.