Egy felújítási projekt során a régészek sértetlen üvegekben találtak rá a tartósított cseresznyékre.

A tartalékolt befőttek. Forrás: Mount Vernon Ladies’ Association
A tartalékolt befőttek. Forrás: Mount Vernon Ladies’ Association

George Washington Mount Vernon-i birtokán a kutatók 35 palackot találtak a kastély pincéjében, amelyek közül 29 sértetlen volt, és tartósított gyümölcsöt tartalmazott. Feltételezésük szerint egy Doll néven ismert rabszolga irányíthatta vagy felügyelhette a gyümölcs tartósítását.

A kastélyt az első amerikai elnök édesapja építtette 1734-ben. Az 1770-es években rakott téglapadló alatti gödörből került elő az első két sötétzöld üvegpalack, majd továbbiakat is találtak. Az üvegek az 1740-es és 1750-es években készült palackokra jellemző jegyeket hordoznak.

A kutatók a mintáknak még csak kis részét vizsgálták meg, de már 54 cseresznyemagot és 23 cseresznyeszárat, valamint cseresznyepépet is beazonosítottak. A szárakat szépen levágták, ami arra utal, hogy ollóval távolították el őket a fákról. A cseresznye valószínűleg fanyar típusú, savanyú fajta volt, ami jobban bírta a tárolást, mint édesebb társai.

Washington gyümölcsöskertekkel és faiskolával is bővítette gazdaságát: alma-, körte-, cseresznye-, őszibarack- és sárgabarackfákat is gondoztak a rabszolgák. A gyümölcsöt étkezések közben fogyasztották, valamint befőtteket és almabort is készítettek belőlük. A most talált leletek hozzájárulhatnak az amerikai konyha eredetének megismeréséhez, valamint kibővítik a rabszolgákkal kapcsolatos feltételezéseket. Jason Boroughs, a Mount Vernon-i kutatást vezető régész szerint: „A palackok és tartalmuk tanúsítják a rabszolgák azon tudását és ügyességét, amellyel a fáktól egészen az asztalig feleltek az élelmiszer elkészítéséért.”

A cikk forrása itt olvasható.