Debrecen évfordulós irodalmi alakjait bemutató kiállítás nyílt a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában.

Debrecen város támogatásának köszönhetően a Billufeszt a Bényi Galériával közösen első alkalommal hirdetett országos hatókörű pályázatot, amire olyan konkrét szövegre reflektáló narratív képi alkotásokat vártak a szervezők, amely emléket állít Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. évfordulójára.

A Billufeszt, azaz a Budapesti Illusztrációs Fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket. Az illusztráció a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabban fejlődő, leginnovatívabb ága, és a szervezők szándéka, hogy a biennálé jellegű pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához; láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is. A Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd Évfordulós Illusztrációs Kiállítás megnyitója a Bényi Galériában a Debreceni Virágkarnevál egyik kiemelt eseménye volt 2023 augusztusában.

Debrecen város, a Budapesti Illusztrációs Fesztivál és a Bényi Galéria közös pályázatára beérkezett grafikákból augusztusban láthatott kiállítást a közönség Debrecenben, amelynek anyaga a napokban külföldre utazott. Megnyitójára a Pozsonyi Liszt Intézet szervezésében zajló „Borbély Szilárd 60” című nemzetközi irodalmi konferenciához időzítve került sor. Az eseményen Venyercsan Pál, a Liszt Intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket, és Szalai Andrea, a Bényi Galéria vezetője nyitotta meg a kiállítást.

A tárlat 2023. november 19-ig látogatható Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A múzeum állandó kiállításait ebben a cikkünkben mutattuk be.

Nyitókép: a kiállítás megnyitója.