Bronzkori desszert receptje is szerepel a régészek menüjén
A régészet és a gasztronómia találkozása ígér különleges élményt Nyíregyházán, ahol augusztus 23-án a Sóstói Múzeumfaluban rendezik meg a Tűz fölött, föld alatt – Régészeti Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvény a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Nemzeti Régészeti Intézet és a Sóstói Múzeumfalu együttműködésében jön létre.
A különleges esemény célja, hogy a látogatók testközelből ismerkedhessenek meg az ételek régészetével és az ételen keresztül a régészettel. A nap folyamán tíz, különféle korszakon átívelő ételrekonstrukció készül el – a neolitikumtól egészen a középkorig. A régészek hiteles alapanyagok és technológiák felhasználásával mutatják be, hogyan és mit ettek őseink, milyen nyomokat és leleteket hagytak hátra étkezési szokásaikból a föld alatt.
A gasztronómiai élményekhez szorosan kapcsolódnak tematikus előadások, melyekben a látogatók betekintést nyerhetnek a múlt konyháiba és az ehhez kapcsolódó tudományos eredményekbe. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan étkezett a római köznép és az elit, mit evett egy vaskori sóbányász és milyen desszertet fogyasztottak a bronzkorban. A rendezvény helyszíne az Árpád-kori falu, amely a Sóstói Múzeumfalu legrégebbi épületeket bemutató, autentikus településrésze.
A fesztivál ideje alatt népi mesterségek bemutatói várják az érdeklődőket, különös tekintettel az ételkészítéshez és -tároláshoz kapcsolódó technikákra. A legkisebbeket régészhomokozó és kézműves-foglalkozások szórakoztatják, a látogatók pedig hagyományőrző csoportokkal, korabeli viseletekkel és íjászattal is találkozhatnak.
A Tűz fölött, föld alatt nemcsak egy fesztivál, hanem egy ízekkel és élményekkel teli hagyományteremtő időutazás, amely a tűzön főtt ételeken és a föld mélyéből előkerült történeteken keresztül hozza közel közös múltunkat.