fbpx

A Budai Ifjúsági Parkot bemutató kiállítás nyílt

A vendégeket Csomor Csilla színésznő köszöntötte, majd felkonferálta a felszólalókat. A jelenlévőket elsőként a kiállítás helyszínéül szolgáló Várkert Bazár ügyvezetője, Gyutai Csaba üdvözölte, aki az Ifipark legendájának életben tartását hangsúlyozta.

L._Simon_Laszlo

L. Simon László államtitkár beszédében felidézte az utolsó Ifiparkos koncertet, miután 1984-ben életveszélyessé nyilvánították az épületet és örömmel nyugtázta, hogy most a Várkert Bazár újra Budapest leglátogatottabb helyszínei között szerepel. Majd köszönetet mondott a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, a szervezőknek és azoknak a művészeknek, akik fotókat, dokumentumokat és már-már kultikusnak számító ruhadarabokat ajánlottak fel a kiállításra. Az államtitkár arról is szólt, hogy a tárlat egy újabb feladatot is elővetít, amely az első magyar könnyűzenei múzeum megalapítása lesz.

Csomor_Csilla

?Az Ifipark olyan kultikus helyszín volt a magyar könnyűzene számára, amely megkerülhetetlen és nem szabad feledésben hagyni. A tárlat a korra, és annak ellentmondásaira kíván reflektálni, a sok képpel és zenével pedig a hangulatát igyekszik megidézni? ? ismertette Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. Mint kiemelte, a könnyűzene múltjának tanulmányozása nélkül az elmúlt évtizedezek történéseit sem lehetne megérteni.

Vass_Norbert_es_Bajnai_Zsolt

Vass Norbert, a kiállítás rendezője, a Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogram koordinátora a sajtóbejárás alkalmával érdekes sztorikat osztott meg velünk a kiállított tárgyak kapcsán. Többek között megnézhettük Cseh Tamás gitárfogóját, Pataky Attila bőrdzsekijét, Dolly piros topánkáját vagy az Orionton táskarádiót. A nosztalgia mellett a tárlat ismeretterjesztő funkciót is ellát, korabeli idézeteket, archív fotókat, plakátokat és saját készítésű hangszereket is láthattunk, valamint bepillanthattunk a híresen szigorú igazgató, Rajnák László irodájába is.

Vass_Norbert

A tárlat létrehozását hosszas előkészületek és kutatómunka előzte meg. Vass Norbert elsőként a korszak szöveges forrásait tanulmányozta át, amelyben nagy segítségére volt Poós Zoltán író, költő, aki maga is nagy rock and roll rajongó, valamint Dr. Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos kutatója és Dr. Tóth Eszter Zsófia történész, a korszak alapos ismerői. Közben olyan intézményeket is megkerestek, amelyek gyűjteményéről azt gondolták, hogy tárgyi anyagaik színesíthetik a kiállítást. A Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum, az MTVA és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, a Magyarock Hírességek Csarnoka, magángyűjtők, továbbá számos, az Ifipark színpadán egykor játszó zenész is, többek között Török Ádám, Schuster Lóránt vagy Szikora Róbert is bocsátott kellékeket a tárlathoz.

Pataki

?Vérpezsdítő időszak volt! Akkoriban egy vidéki zenekar számára az a fogalom, hogy Budai Ifjúsági Park, olyan volt, mintha a Holdra akartál volna felmenni. Amikor eljött számunkra ez a pillanat, az sorsdöntő volt az életünkben. Az első fellépés megrendítő volt, hiszen mire a városba értünk és jöttünk fel a barkaszunkkal Miskolcról, láttuk a plakátokat, hogy aznap a Piramis is játszik. A mi bulinkra 176 ember jött el, akik biztosan azt hitték, hogy mérgezett egerek vagyunk, mindent beleadtunk, amit tudtunk, odapakoltunk. A 176 emberből rá egy hónapra már lett 2,5 ezer, majd 3, 8, 10, 12 ezer. Csodálatos bulik voltak és meghatározó élményeket szereztünk ott! ? emlékezett vissza az Ifiparkos időkre Pataky Attila a Kultúra.hu kérdésére.

Schuster_Lorant2

Schuster Lóránt elmondta, bár nem egy nosztalgiázós típus, mégis ő is rengeteg tapasztalatról tud beszámolni. A teltházas koncertek mellett a már említett szigorú igazgató szabályaira, ? amely megszabta a haj hosszát, a farmer márkáját és a lányok szoknyájának méretét ? is mosolyogva gondolt vissza.

A tárlat szeptember 25-től látogatható keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig.

tarlat

Fotó: Hajnal Ádám, Nagy Mihály

A rovat további cikkei