fbpx

Budapest építészeti értékeit bemutató tárlat nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Az Eklektikától a brutalizmusig: 2017–2022 között feltárt építészeti értékek című kiállítűs csütörtöktől látogahtató.

A kiállítás a fővárosban fellelhető építészeti stílusok fejlődését mutatja be a 19. század végétől az 1970-es évek elejéig. A tablókon a Nagykörúton belüli területen álló eklektikus épületek, a város számos pontján található ipari építmények, a két világháború közötti időszakból változatos stílusirányzatokat mutató házak, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló, összesen több mint 100 épület lesz látható.

Budapest egyedi látképét a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják. A világ egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek, de az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületegyüttesek is. A közelmúltban épült házak közül azonban még sok felfedezésre vár. A Fővárosi Önkormányzat településkép-védelméről szóló rendelete alapján és a Várostervezési Főosztály tematikus kutatásainak eredményeként 340 ilyen, megismerésre váró különleges építészeti érték került 2017 óta kiválasztásra és védelem alá.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából több eseményt, kiállítást is tervez idén, ezekhez kapcsolódik a most nyíló tárlat, amely március 30-ig lesz látogatható.

A képen a brutalista stílusban épült Thököly úti OKISZ-székház, tervezője Mónus János. Fotó: Bojár Sándor / Fortepan

A rovat további cikkei