Minél korábban szeretjük meg az olvasást, annál több időt tölthetünk az irodalmi élmények csodavilágában. Juhász Anna irodalmár négy éve járja az országot a Rendhagyó irodalomóra programsorozattal, hogy népszerűsítse az olvasást és közelebb hozza az irodalmat a fiatalokhoz.

„Az előadásainkon a gyerekek megismerik azokat a történeteket és a művek mögött rejlő emberi vágyakat, nehézséget, törékenységet, amiről mindannyiunk élete szól. Ilyen az irodalom: valaki helyettünk, általunk megfogalmaz valamit, ami velünk együtt már a mi történetünk lesz” – mondja Juhász Anna Prima díjas irodalmár, kulturális menedzser, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai munkatársa, aki szerint semmi sem pótolhatja azt az időt, amit kettesben, „négyszemközt” tölthetünk egy könyvvel.

A Rendhagyó irodalomóra programsorozat egy olyan misszió, amely tanárok, oktatók és iskolák együttműködésével jön létre országszerte, hogy minél több fiatal kedvét meghozza az olvasáshoz és a magyar művek megismeréséhez. Juhász Anna a személyesség fontosságát is kiemeli, ami nagyban hozzájárul az ifjú hallgatóságban rejlő kíváncsiság és kreativitás kibontakoztatásához. Az előadásban rendszerint tehetséges zenészek is segítik a szövegek, a lélek és a dallamok találkozását.

A Petőfi Kulturális Program friss videójában bepillantást nyerünk egy jó hangulatú órába, ahol a JaMese formáció tagjai, Molnár Emese (ének) és Udvarhelyi Gábor (gitár) megzenésített versekkel színesítik az eseményt.

A Rendhagyó irodalomórák a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.