Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai nonprofit szervezet. 1963-ban az Európa Tanács, valamint több helyi és regionális nem kormányzati szervezet kezdeményezésére jött létre. Megalapítása óta jelentős befolyásra tett szert a kontinens épített és természetes környezetének megőrzése, valamint a nemzeti és nemzetközi szervezetek műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységének koordinációja területén. Munkájában szoros kapcsolatot épített ki az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val és az Európai Unió szervezeteivel.

A 35 európai ország szervezeteit tömörítő Europa Nostra fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti.

Ennek érdekében műemlékvédelmi konferenciákat szervez, számos szakmai folyóiratot jelentet meg, és 1980 óta Europa Nostra-díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájáruló építészeket és tervezőket. A magyat díjazottak között megtalálható többek között a gyöngyösi Mátra Múzeum és az Orczy-kastély, a szennai falumúzeum, a mádi zsinagóga, a siklósi dzsámi, a pápai Esterházy-kastély kápolnája, a gügyei református templom, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a New York-palota és Ferihegy I. terminálja.

A hágai székhelyű szervezet elnökségét az elmúlt tíz évben Plácido Domingo töltötte be.

Mandátuma lejártával a közgyűlés 2022. május 20-án új elnököt választott, ennek eredményeképp egyhangú szavazással Cecilia Bartolit választották a szervezet élére. Az operaénekes új pozíciójában nyilatkozott: „Európai polgárként és olyan emberként, aki életének nagy részét a kulturális örökség megőrzésére szentelte, különösen nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy az Europa Nostra elnökévé választottak. Nagy büszkeséggel fogadom a kinevezést. Hatalmas örömmel folytatom elődöm, Plácido Domingo munkáját.” Bartoli kiemelte, hogy a kulturális örökség alapvető jelentőségű gazdaságunk, társadalmunk, kultúránk, környezetünk, jólétünk és Európa jövője szempontjából,

és európai polgárként kötelesek vagyunk teljes felelősséget vállalni abban, hogy ezt az örökséget a jövő generációi számára megőrizzük.

Nagy várakozással tekintek az Europa Nostránál eltöltendő elkövetkező évekre, az előttünk álló feladatokra.”  

A leköszönő elnök, Plácido Domingo privilégiumnak és örömet adónak nevezte azt a tíz évet, amíg az Europa Nostra elnökségét betöltötte, és elmondta, továbbra is különleges helyet foglal el a szívében a szervezet, amelynek távozása után tiszteletbeli elnöke marad. Utódját olyan művésznek nevezte, aki megtesíti az Europa Nostra küldetését és értékeit. Mint mondta: a szervezet az ő inspiráló, kreatív és energikus vezetése alatt tovább fog gyarapodni.

Nyitókép: Cecilia Bartoli Rimini központjában. Fotó: Europa Nostra/Emanuele Scorcelletti