A legdivatosabb hívószavak a fenntarthatóság, a klímaváltozás elleni védekezés, az ehető növények és az erdei kertek voltak.

epa11355717 A visitor looks at roses on floral display by Peter Beales Roses at the Chelsea Flower Show during the press day in London, Britain, 20 May 2024. The annual gardening exhibition runs from 21 to 25 May 2024 at the Royal Chelsea Hospital in London.  EPA/TOLGA AKMEN
Fotó: Tolga Akmen / EPA / MTI

A világ leghíresebb kertészeti eseményét 1912 óta rendezik meg London Chelsea városrészében, amelyen a királyi családtagok mellett több tízezer látogató is megfordul minden évben. A május végi rendezvény kitűnő indikátora az aktuális és a jövőbe mutató kertészeti irányoknak.

Nem meglepő módon idén nagyon sok kiállító foglalkozott a fenntarthatóság kérdésével, amely nemcsak arra terjed ki, hogy az ötnapos eseményt követően a lebontott kertek elemeit újrahasznosítsák máshol, hanem hogy már eleve olyan anyagokat építsenek be a kertbe – például építkezésekből visszamaradt vagy 3D-nyomtatott téglákat –, amelyek minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

A klímaváltozás hatásai mindenhol érezhetőek, a melegebb, szárazabb nyarak és a hirtelen lezúduló eső elleni védekezés is központi eleme volt a kiállításnak. Szárazságtűrő növényekkel, szívós örökzöldekkel, vízgyűjtő kertekkel, föld alatti vízelvezető tartályokkal lehet ellenállóbbá tenni a kerteket, ezekre számos jó gyakorlatot is bemutattak.

Chelsea Flower Show AFP.jpg
A Giulio Giorgi által tervezett, aranyérmes World Child Cancer Nurturing Garden. A kert 3D-nyomtatott terrakotta tömbökből épült, amelyek magaságyásként funkcionálnak. Fotó: Adrian Dennis / AFP

A legtöbbeknél a konyhakert el van választva a virágágyásoktól, mert nem tartják elég csinosnak az ott nevelgetett zöldségeket, gyümölcsöket. Chelsea-ben viszont amellett érvelnek, hogy némi tervezéssel a veteményesek is ugyanolyan szépek lehetnek, mint a virágos területek. Erre az ehető rét és leszüretelhető babsövény volt a két leglátványosabb bizonyíték.

A legnépszerűbb kertészeti stílust idén az erdei kertek adták. Ezekre az jellemző, hogy a változatos erdei ökoszisztémát utánozzák, amelyben az évelő növényektől és alacsony talajtakaróktól kezdve a cserjékig és a nagy fákig mindennek jól meghatározott szerepe van. Mivel mindegyik faj kölcsönösen előnyös a másik számára, az erdőkertek hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek, mint más típusú kertek, hiszen könnyebben ellenállnak a kártevőknek és a környezeti hatásoknak.

Ugyanakkor több kiállítónál hangsúlyosan jelent meg a kertben tartózkodás és kerti munka mentális és testi egészségre gyakorolt pozitív hatása is, amit még azok is élvezhetnek, akiknek csak egy balkonnyi helyük van.

A cikk forrása itt olvasható.