cirkuszhercegno_event_cover_590x331.png
A Cirkuszhercegnő plakátja

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a produkció április 20-ai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a két színház bemutatója a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével készül. A darabot két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a szabadtéri színpadon, ősztől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz. A három felvonásos operett főbb szerepeit Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Szőcs Artur és Miller Zoltán játssza. Az eseményen a produkció díszlet- és jelmezterveit, valamint az előadás koncepcióját mutatták be.

Bán Teodóra elmondta: az eredetileg német nyelven írt nagyoperettet először 1926-ban Bécsben láthatta a közönség, Kálmán Imre műve azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Mint kiemelte: a most készülő produkció zenei vezetője, karmestere Cser Ádám, koreográfusa Katona Gábor. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte. A darabban a cirkusz világa mögött felsejlik az arisztokrácia vonzó, de rejtett hazugságoktól sem mentes titokzatos élete, a tét pedig a mindent elsöprő és felülíró szenvedély, a tiltott, vágyott, de az életben meglehetősen ritka boldogság megtalálása ? áll a darab ismertetőjében.


140420_szabter_cirkuszhercegno_tervelfogadas___31__600x416.png
Szabó Máté rendező és Miller Zoltán

Szabó Máté kiemelte: olyan műről van szó, amelynek színpadra állításával sokat mondhatnak a színházi szakmáról, a cirkusz világán keresztül. ?Az emberi érzelemvilág legmélyebb és legkarakteresebb módján tudunk beszélni, egy izgalmas jelképrendszeren, az álarcon keresztül? ? mondta, majd hozzátette: a darab arra mutat rá, hogy az igazi szerelem, amelyre az ember vágyik, az az, amikor a maszk lekerül. Az artisták műsorszámai megemelik az előadás tétjét, metaforikus világát ? mondta rendező. A díszletről és a jelmezekről szólva elmondta: meg akarják mutatni a kulisszák mögötti világot is. A díszlet erős fémszerkezetből áll, amely egy cirkuszépületre utal. Ezek az elemek a második felvonásbeli palotában és a harmadik felvonásbeli hotelben is visszatérnek. Az előadás bármely pillanatában előbukkanhat egy bohóc ? jegyezte meg a rendező.

Az 1915-ben játszódó darabban korhű jelmezek jelennek meg, szélsőséges, költői túlzásokkal. A korból indultak ki, de a cirkusz világa lehetőséget ad arra, hogy a tervező szabadjára engedje fantáziáját ? tette hozzá. A darabban többször is láthatók a cirkuszi számok, amelyek az eredeti darabban nem jelennek meg, de ezúttal lehetőség van arra, hogy a színpad beforduljon és a közönség lássa őket ? mondta a rendező az MTI-nek, hozzátéve: a Fővárosi Nagycirkusz világszínvonalú számokat hoz az előadásba, magasra téve a mércét a színházi megvalósítás szempontjából is.


140420_szabter_cirkuszhercegno_tervelfogadas___16__600x400.png
Cziegler Balázs díszlettervező és Szabó Máté rendező

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta: levegőakrobata-számmal lépnek fel a produkcióban, Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója pedig arról beszélt, hogy egy vidéki színház életében különleges lehetőség, ha a fővárosban is bemutatkozhat. A darab, amelynek olvasópróbáját április 24-én, kedden tartják a Miskolci Nemzeti Színházban, szeptembertől a színház repertoárjára kerül.

Kálmán Imre világszerte népszerű Cirkuszhercegnő című operettje először látható a margitszigeti színpadon.

Forrás: MTI

Fotó: Szabad Tér Színház