Április 20-án, a nemzetközi cirkuszművészeti világnapon a Hungária Művésztelep ad otthont a Manézs – Hungarian Circus Talent Fesztivál előzsűrizésének.

D_MTZ20221110013.jpg
Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója beszél a Fővárosi Nagycirkuszban a tudomány világnapján, 2022. november 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A rendezvényen Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, valamint Kovács Gábor Dénes, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia főigazgatója mond köszöntőbeszédet.

A magyar cirkuszművészet népszerűsítésére, a cirkuszművészet területén felbukkanó tehetségek felfedezésére és támogatására, a műkedvelő cirkuszművészeti közösségek, klubok és egyesületek szakmai támogatására a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a magyar professzionális artistaművészeti képzőhelyek tehetségkutató versenyt, fesztivált szerveznek. A versenyre április 19-ig jelentkezhet bárki, aki elkötelezett a cirkuszművészet iránt, és meg kívánja mutatni képességeit. Az eddig beérkezett produkciós pályamunkákat a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia előadó-művészeti tanácsa zsűrizi.

A versenyprogramra négy szakmai kategóriában lehet nevezni: akrobatikus, légtornai elemeket tartalmazó, ügyességi (az egyensúlyozás és zsonglőrködés elemeit tartalmazó), illetve kreatív (bármely, a felsorolt három klasszikus cirkuszművészeti terület elemein túlmutató vagy ezen elemeket kreatív módon ötvöző) produkcióval.

D_MTZ20221110012.jpg
Artisták bemutatója a Fővárosi Nagycirkuszban a tudomány világnapján, 2022. november 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Hungarian Circus Talent nevű versenyt az előzsűrizést követően május 24. és 26. között tartják, a győztesek június 30-án gálaelőadáson mutatkozhatnak be a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A cirkuszi világnapot minden év áprilisának harmadik szombatján rendezik meg. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia rendezvényével párhuzamosan a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet közös mentorprogramjának nyílt napja zajlik tíz amatőr klub részvételével egy egész napos workshop keretében.