Jiří Friml világhírű cseh növénybiológus kapta meg a legjelentősebb osztrák tudományos elismerést, a Wittgenstein-díjat csütörtök este.

Jiri Friml. Fotó: FWF / Luiza Puiu
Jiří Friml. Fotó: FWF / Luiza Puiu

A 2012 óta a klosterneuburgi Osztrák Tudományos és Technológiai Kutatóintézetben (ISTA) kutató cseh tudósnak az FWF Tudományos Alap ítélte oda az idéntől már megemelt összeggel, 1,7 millió euró (676 millió forint) pénzdíjjal járó elismerést.

Jiří Friml úttörő munkát végez a növénybiológia területén, különösen a növekedést szabályozó auxin növényi hormon szerepének kutatásában. 

Az osztrák Nobel-díjnak is nevezett Wittgenstein-díjat azért alapították, hogy egy-egy tudományterület kiválóságának a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsák a kutatásaihoz, és elősegítsék eredményes munkáját. Az összeget az osztrák oktatási minisztérium biztosítja.

Friml tudományos munkásságát korábban már egy sor jelentős díjjal ismerték el, 2010-ben megkapta az európai tudósokat elismerő Korber-díjat, 2014-ben pedig a cseh oktatási minisztérium által adományozott František Běhounek-díjat vehette át, de az Európai Kutatási Tanács kutatási támogatását is többször elnyerte. Friml a tudományos munkákban legtöbbet hivatkozott tudósok között szerepel.