A 2014-ben útnak indított Cseh Tamás Program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Program 8 alprogramból áll, az ezek támogatására rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a . A Cseh Tamás Program pályakezdő előadókat támogató alprogramjának 42 nyertes formációja közül két zenekar a Pécsi Országos Színházi Találkozó OFF-programjai között is bebizonyíthatta, mit tud: a Sétatéren felállított színpadon a Találkozó ideje alatt a Budapest SKA Nu-Jazz Orchestra (interjúnk) és a Nemulass (interjúnk) is fellépett. Tamás Áron, a Nemulass együttes tagja a június 12-én tartott beszélgetésen arról is beszámolt, a fellépési lehetőségeken túl mi mindenben segített a zenekar számára a Program.

cstppecs
Szalai Attila, Tamás Áron és Bajnai Zsolt

?A Programot megelőző zenei próbálkozásaink során végig úgy éreztük, nem áll mögöttünk megfelelő zenei háttér ahhoz, hogy színvonalas produkciókat hozhassunk létre, amiket az emberek komolyan vesznek? ? mondta Áron, majd hozzátette: most profi felvételek, klipek készítésére is van lehetőségük. A két millió forint támogatási összeget főleg ez utóbbiakra, valamint grafikai munkálatokra költötték. Munkájuk eredménye hamarosan rajongóikhoz is eljuthat: készül és néhány héten belül meg is jelenik első nagylemezük. A zenekaroknak egy minimum ötszámos albumot kell felvenniük, melyet legalább 300 példányban kell kiadniuk. A Nemulass azonban újító szemlélettel fogott neki a feltételek teljesítésének is: 100 darabot a megadott példányszámból pendrive-on jelentetnek meg. A pendrive 8 gigabájtjából kettőt foglal majd el a lemez, a videoklip és az ahhoz forgatott werkfilm, a maradék helyet pedig mindenki arra használhatja, amire szeretné. ?Úgy gondoltuk, ez a csavar reklámfogásnak sem lesz utolsó? ? tette hozzá.

A Program által támogatottak mentorokat is kaptak maguk mellé, akik tapasztalatukkal, kapcsolataikkal segítik a munkájukat. Az első sorban alternatív zenei munkásságáról ismert Szalai Attila az erdélyi Bagossy Brothers Company (interjúnk) és a budapesti Kalef (interjúnk) mentora lett. A Nemulassal ellentétben a Szalai Attila mentorálta együttesek már egy viszonylag kiforrott anyaggal pályáztak a Programra. A Bagossy Brothers Company talán ezért is lehetett kész elsőként a lemezzel, egyik dalukat már a Petőfi Rádió is játssza. ?Én azzal tudok foglalkozni, amiben hiszek és amit szeretek: ezt a két zenekart én szakmailag is nagyon jónak tartom?- mondta a mentor. Véleménye szerint a mentorok tudása a fiatal zenekarokat elsősorban a stúdió kiválasztása, a klipforgatás során, valamint médiával való kapcsolatain keresztül tudja segíteni.

cstppecs2

A Cseh Tamás Program esetében nem külföldről megvásárolt licencről beszélhetünk, így az folyamatosan fejlődik. Tavaly 200 pályázó közül választották ki a győzteseket, akiknek egy zsűri előtt, élőben is bizonyítaniuk kellett tehetségüket. Egyes információk szerint az idei pályáztatás során a jelentkező előadók száma akár 400-at is elérheti. Szükségessé válik emiatt a koncepció átgondolása is. Mint azt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kifejtette, elképzeléseik szerint július első napjaiban jelentetnék meg az induló zenekaroknak szóló, új pályázatot. Idén a tavalyival ellentétben nem hívják majd be az összes pályázót élő meghallgatásra, hanem történne egy előválogatás is, melynek eredményeképp végül 50 zenekar jelenhetne meg a zsűri előtt. Közülük legfeljebb 25 zenekar nyerhetne támogatást. ?Változtatásként írnánk a pályázatba azt is, hogy azok a zenekarok, akik a lemezfelvételi munkálatokkal már előrébb tartanak, a támogatást koncertturnék szervezésére is felhasználhassák? ? tette hozzá. Külön pályázati felhívással fordulnának az elektronikus zenei stílus képviselői felé is: kisebb támogatási összeggel és kevesebb lehetséges nyertessel hirdetik majd meg a pályázatot a műfaj fiatal művelőinek.

Fotók: Csákvári Zsigmond