Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas színművész a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

642e8a7a1d702306d159bfa7.jpg
Fotó: Cseke Csilla / MTI

Csikos Sándor 1941. október 28-án született Karcagon. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965-től 1969-ig a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-től 1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974 és 1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze, majd 1975 és 1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatja. Ezt követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődik, melynek 1990 és 1993 között igazgatója. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja.

„Különösen kezdetben volt rengeteg kétségem magammal szemben. Az önreflexió sokat segített, mert aki el van telve magától, az első buktatónál összezuhan. Amikor valamit jól csináltam, és sikerem volt, örültem; ha megbuktam, elkezdtem keresni, elemezni, mit rontottam el. Tudtam, hogy a kudarcból többet lehet tanulni, mert a siker kényelmessé teszi az embert. Ha tapsolnak, könnyen el lehet hinni, hogy legközelebb is ilyen lesz. Nem, nem ilyen lesz” – fogalmazott Csikos Sándor korábban a lapunknak adott interjúban.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották.