A népvándorlás korából származó antik kincseket talált egy norvég amatőr archeológus – közölte csütörtökön a norvégiai Stavangeri Egyetem.

Erlend Bore a mesés felfedezést a Stavanger városának közelében található Rennesoy szigeten tette augusztusban egy helyi farmer birtokán. Az 51 éves férfi beszámolója szerint hobbiból, hogy többet legyen a szabad levegőn, vett egy fémdetektort, amellyel aztán az 500-as évekből származó kincset találta.

„Eleinte azt gondoltam, hogy csokoládédarabokra bukkantam” – mondta Bore a földkéreggel bevont aranyra utalva. Kilenc függőt és tíz aranygyöngyöt talált, amelyek összeállítva egy ékes nyakláncot alkotnak, ezenfelül három aranygyűrű is előkerült a földből. Az aranykincs összesen 100 grammot nyom.

„Ez az évszázad aranylelete Norvégiában” – mesélte Ole Madsen, a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumának vezetője. „Rendkívül ritkának számít, hogy valaki ennyi aranyat találjon egyszerre” – mondta a kutató, és felidézte, hogy legutóbb a 19. században volt ilyesmire példa. A kincs különlegességét adja továbbá a függőkön ábrázolt motívum is. Ez ugyanis az északi népek mitológiájából ismert lófigurát ábrázol. A vésetek Odint mutatják, amint meggyógyítja fia beteg lovát.

Hakon Reiersen régészprofesszor szerint a kincs lelőhelye és a hasonló leletek arra engednek következtetni, hogy valaki vagy az értékeit próbálta meg elrejteni, vagy „az isteneknek szánt áldozati ajándékról lehet szó”. Sigmund Ohrl, a Stavangeri Egyetem professzorának magyarázata szerint „a lószimbólum betegséget és bajt jelképezett, ugyanakkor reményt a gyógyulásra és az új életre”.


64fb30f2d06c9f054fcb5cd1.jpg
A Theo Eli Gil Bell által készített illusztráció azt mutatja, hogyan nézhetett ki eredetileg a nyaklánc. Fotó: Theo Eli GIL BELL / Arkeologisk museum, UiS / NTB / AFP

A norvég törvények alapján Bore és a földterület tulajdonosa is jutalomban részesül, ennek összegét azonban még nem állapították meg a helyi hatóságok. A kincset a tervek szerint a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumában fogják kiállítani.

Nyitókép: a stavangeri amatőr régész, Erlend Bore által felfedezett aranylelet. Fotó: Erlend Bore / NTB / AFP