Daniel Libeskind amerikai sztárépítész elnökletével választja ki a zsűri a Róma új nagy múzeumára, a Tudomány Múzeumára kiírt pályázat győztes tervét.

A 76 éves építész a kortárs építészet egyik vezéralakja, akinek nevéhez fűződik egyebek közt a berlini Zsidó Múzeum épülete. A tartalmi kérdésekért Giorgio Parisi Nobel-díjas olasz fizikus felel.

Róma új nagy múzeumának megtervezésére novemberben írtak ki nemzetközi pályázatot, a január 23-i határidőig hetven pályamű érkezett be. A győztes építészeti tervet május 10-én hirdetik ki.

Az olasz főváros új nagy múzeumát egy hajdani laktanya helyén alakítják ki a Flaminio negyedben, a Guido Reni utcában, közel a MAXXI kortárs művészeti múzeumhoz és a Zene Parkja (Auditorium Parco della Musica Ennio Morricone) nevű, több hangversenytermet magába foglaló koncertkomplexumhoz.

Róma városa 75 millió eurót (mintegy harmincmilliárd forintot) szán a beruházásra, az alapkőletételt 2025-re, a múzeum átadását 2027-re tervezik. A Tudomány Múzeuma 19 ezer négyzetméteren valósul meg, ebből 9000 négyzetméter jut kiállításokra, 1100 négyzetméter pedig kutatási célokra.

A képen Daniel Libeskind amerikai sztárépítész. Fotó: Clemens Bilan / MTI / EPA