A Coopera 2023-ban életre hívott új vígoperáját a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színpadán mutatják be február 9-én. A premiert hét előadás követi majd a felújított színházban, a Csokonai Teátrumban. Az előadás a Petőfi200 emlékév keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

12 győri előadás után a 2023-ban átadott Csokonai Teátrumban mutatják be a Coopera és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen koprodukciójában a Petőfi Sándor eposzparódiáján alapuló, Kovács Adrián zeneszerző és Bereczki Ágota szövegíró alkotómunkája nyomán létrejött vígoperát.

A Petőfi-műből készült opera debreceni bemutatója és előadás-sorozata különleges szimbolikával bír, hiszen a költőt több szál is fűzi a városhoz. Itt vált valóra az egyik legnagyobb álma azzal, hogy Komlóssy Ferenc színitársulatának tagja lehetett, itt állt először és utoljára színészként színpadon, valamint fia is a város szülöttje volt.

A Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció az Uniter-díjas Zakariás Zalán rendezésében érkezik Debrecenbe, ahol a Coopera sajátos működési elvét követve a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen énekkara, valamint a Kodály Filharmonikusok is csatlakoznak a produkcióhoz. Az előadás szólistái között köszönthetjük majd – többek között – Mester Viktóriát, Zábrádi Annamáriát, Bakos-Kiss Gábort, a Liszt-díjas, érdemes művész Molnár Leventét, Szemenyei Jánost és Ujvári Gergelyt, akikhez számos szerepben a színház énekesei is csatlakoznak majd, a teljesség igénye nélkül: Janovicz Zsófia, Rendes Ágnes, Antóni Norbert, Balczó Péter, Donkó Imre és Grega Csaba.

Kovács Adrián zeneszerző a debreceni sorozattal kapcsolatban elmondta, „óriási kincsnek” tartja, ha műsorra tűzik egy-egy művét, különösen akkor, ha mindezt szériában teszik. A Vígszínház zenei konzulense szerint „hatalmas vállalás és előremutató művészi koncepció egy vezetés részéről, hogy egy új korszak első évében felvállalnak egy kortárs operát.”

További információ itt található.

A képen részlet A helység kalapácsa című előadásból. Forrás: 4K Média Studio Kft.