A gyűjtemény negyed század munkájának eredménye: jórészt Dr. Dobos Endre, az egyetem Természetföldrajz-Környezettan Intézeti Tanszék vezetője keze nyomán. A kisvideóban mesél a kiállított talajszelvényekről, illetve a terem funkcióiról.  

A gyűjtemény folyamatosan bővül és a kiállított szelvények (monolitok) összetétele is változni fog. Többnyire a Kárpát-medence talajtani változatosságát szeretnék bemutatni, de sok más helyről – 3 földrész 10 országából – is vannak talajmonolitok. (A monolit egy talajrészlet függőlegesen kiemelt része, mely oktatási, szemléletformálási célokat szolgál.)

Célj az egyetemi oktatás segítése, de a terem – bejelentkezés után – nyitva áll minden érdeklődő számára. Örömmel látnak csoportokat, kihelyezett általános és középiskolai földrajz órákat, más egyetemek oktatóit, hallgatóit, talajtani szakembereket.

A terem december 5-én, a talaj világnapján nyílik meg az oktatás és az érdeklődők számára. Ezen a napon lesznek először láthatók a virtuális túrák is, a dobosendre.hu talajtani honlapon. A gyűjteményt, illetve az egyes típusok monolitjainak bemutatását 10-15 perces videókon rögzítették, amelyek önmagukban is érdekes anyagok lehetnek az oktatásban.

A december 4-én, 10 órakor kezdődő online megnyitó a Facebookon, a Debütál a talajtár című eseményen követhető. A tárlatvezetéseket megismétlik december 4-én és 5-én délután 5 órától. 

Nyitókép: talajtár TAN-terem. Fotó forrása: dobosendre.hu