A régészek terrakotta figurákat, egyebek között egy delfinen utazó Erószt találtak az eredetileg szübariszi görögök által alapított Paestum itáliai romvárosban, a műkincsek új betekintést nyújtanak az ókori város vallási életébe.

A dél-olaszországi Campania tartomány Salerno megyéjéban található Paestum és Velia Régészeti Park igazgatósága közölte: hét bikafejre, több miniatűr templomra és oltárra, valamint a szerelem istene, Erósz ábrázolására bukkantak egy templom feltárása során. A templomot 2019-ben fedezték fel a régészek, és az Krisztus előtti ötödik századból származik. Területén nemrég indították újra az ásatásokat, amelyeket a koronavírus-világjárvány miatt szakítottak meg.


643d471d8aec564f960a970a.jpg
Delfinen utazó Erószt ábrázoló terrakotta szobor

A városközponttól távol, a városfal mellett, a tenger közelében található kis templom 15,6 méter széles, 7,5 méter hosszú, a bejáratánál négy, az oldalain hét dór stílusú oszloppal. 

A felfedezések „nagyon érdekes fényt vetnek az ókori vallási életre” – hangsúlyozta Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok főigazgatója.

A szobrocskákon kívül egyéb, dekorációs célt szolgáló tárgyakat, valamint áldozati állatok vérének felfogására szolgáló vájatokkal rendelkező oltárt is találtak – mondta el a parkot vezető Tiziana D'Angelo. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, miért néptelenedett el a templom az időszámításunk előtti második század végén.

Az UNESCO által a világörökség részeként elismert Paestumot görögök alapították Krisztus előtt hatszáz évvel Poszeidonia néven. Később római kézre került. A városban több ókori görög templom maradt fel kiváló állapotban. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter elmondta, hogy a paestumi kis templomban talált több száz áldozati felajánlás, szobor és oltár megerősíti a helyszín rendkívüli jelentőségét.

Fotók forrása: Paestum és Velia Régészeti Park