Feltehetően ragadozó emlős egy nála jóval nagyobb dinoszaurusz elleni támadását megörökítő kövületet találtak a kréta földtörténeti korszakból kanadai és kínai régészek.

A szakemberek a Scientific Reports szaklapban megjelent tanulmányukban legalábbis így értelmezik a nagyon jó állapotban fennmaradt ősmaradványt. A két állatot a tudósok szerint vulkanikus sárlavina ragadta el, így maradt fenn a jelenet.

A fosszílián kivehető két egymásba gabalyodott állat: egy emlős és egy két és félszer hosszabb dinoszaurusz.

A Ling-Csi Li régész vezette kínai kutatócsoport küzdelemként értelmezi a lelet által megörökített helyzetet. Feltételezéseik szerint az emlős támadta meg a dinoszauruszt. Erre utal ugyanis az emlős testhelyzete a dinoszauruszon, valamint az, hogy megragadja és harapja áldozatát. Hozzátették, hogy kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az emlős egy már elpusztult dinoszauruszon lakmározott volna. Jordan Mallon, a tanulmány egyik társszerzője szerint a vizsgált őslelet a kevés bizonyítékok egyike, hogy emlősök dinoszauruszokra vadásztak volna. Ezzel egyben megkérdőjelezték azt a korábbi elméletet is, mely szerint az őshüllőket a kréta korszakban nem érte számottevő fenyegetés az emlősök felől.

A tudósok szerint a dinoszaurusz egy növényevő Psittacosaurus lujiatunensis lehetett. A példány mintegy 125 millió éve, a korai kréta időszakban élhetett. A teljes csontváz 119,6 centiméter hosszú. Az emlős egy 46,7 centiméter hosszú Repenomamus robustus. Ez a ragadozófaj a kréta kor egyik legnagyobb emlősének számított.

A megkövesedett csontvázakat Kínában találták 2012-ben, a Jihszian-formációban, ahol már számos hasonló leletre bukkantak régészek.

A képen a fosszília látható.