Öt dokumentumfilm és két animációs sorozat gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet, köztük egy kamaszoknak szóló sci-fi animációt, a Városi legendák sorozat folytatását és a Kormorán együttesről szóló sorozatot is.

Egy műfajteremtő, legendás együttes, a Kormorán történetét és korát örökíti meg a Folytassátok holnap című dokumentumfilm-sorozat. A Kossuth-díjas zenész és alapítótag, Koltay Gergely rendezésében készülő alkotás gyártását 30 millió forinttal támogatja a filmintézet.

Egy erdélyi bányászváros tündökléséről és bukásáról forgat filmet a kifinomult képeiről ismert operatőr-rendező, Bálint Arthur. A Mesterséges város című dokumentumfilm 9,8 millió forint támogatást kapott.

Zsigmond Attila Kopott kövek című dokumentumfilmjében a Nemzeti Filmintézet 7,7 millió forintos támogatásával mutatja be egy dél-erdélyi kastély visszaszerzésének történetét. A kastélytulajdonos kalandos életútjának feldolgozása során a jelenkori helyzetről is képet fest az alkotó.

A
kereső ember útjáról beszélget elismert egyházi, a témában jártas személyekkel
Eperjes Károly a Csendhez szokott szív címmel készülő alkotásban. Az
ismeretterjesztő filmsorozatot Törcsi Levente és Kovács Levente rendezik a
Filmintézet 13,8 millió forintos támogatásával.

A sport, a kultúra és a tudomány határmezsgyéjén mozgó lovasíjászat hétköznapjaiba enged betekintést a műfaj egy kiemelkedő képviselője, Kiss Attila önmegvalósító életútján és a körülötte működő egyesületen keresztül a Zengő nyíl. A filmintézet által 6,86 millió forinttal támogatott dokumentumfilmet Fáy Réka rendezi.

A Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Glaser Katalin Városi legendák című animációs sorozatának első évadjaiban megismerhettük az ikrekről szóló közhelyeket, az érrendszert vagy éppen a nemezelés technikáját, most pedig készül a folytatás. A Filmintézet 31,5 millió forint támogatást szavazott meg az animációs sorozat gyártására, amely ezúttal is a szájról szájra terjedő legendákat örökíti meg.

A kiskamaszoknak szóló tudományos-fantasztikus animációs filmsorozat, a Budapest Spaceport folytatását 19,6 millió forinttal támogatja a filmintézet. A Mészöly Ágnes által írt és Bálint Szilárd által rendezett alkotás egy fiatal lányról szól, aki apja akarata ellenére belevág az űrhajós kiképzésbe. Berta a kalandjai során új barátokat szerez, embereket és öntudatra ébredt robotokat egyaránt.

Nyitókép: Kormorán. Forrás: a zenekar Facebook-oldala