Egész napos ünnepi programra készül a Poket zsebkönyvek. A Poket hatodik születésnapja alkalmából április 21-én az Akvárium Klubba szervezett fesztiválnapon kicsik és nagyok, a könnyűzene és az irodalom rajongói egyaránt megtalálhatják a számukra legizgalmasabb kikapcsolódást.

2023_12_10_poket_adevent_hjl-1044.jpg
Fotó: Hegyi Júlia Lily

A Poket lényege: újra megszerettetni az olvasást. Vecsei H. Miklós ötlete alapján újrahasznosított automatákba kerülnek zsebkönyv méretű kötetek magyar városok forgalmas vagy épp kultikus tereire. Az automatákból a klasszikus és kortárs, magyar és világirodalmi műveket 1500 forintos áron lehet megvásárolni.

A zsebkönyvsorozat hat év alatt közel száz kiadvánnyal kapcsolódott be a kortárs irodalmi életbe. A Poket csapata ismét közönségével együtt ünnepli születésnapját az Akvárium három színpadán a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésével.

A különböző helyszíneken futó programok során premierek, portrébeszélgetések, kötetbemutatók és könnyűzenei koncertek váltják majd egymást. A délelőtti programot Szalóki Ági, többszörös Fonogram-díjas művész nyitja babakoncertjével. Őt követik Csorba Lóci (Lóci Játszik) és Vecsei H. Miklós, akik zenei-színházi elemeket vegyesen felvonultató előadásukban A kis herceg klasszikus verzióját játsszák Seres Tamás rendezésében. Vecsei H. Miklós a nap során Takács Dorina Дevával és a Platon Karataev egyik frontemberével, Balla Gergővel közösen új előadást is színpadra visz Alapkő címen, az est zárásaként pedig a Qjúb – A kocka kibontása frontembereként áll majd színpadra.

A rendezvény irodalmi hátterét a Poket-kiadványokhoz illeszkedő műsorkínálat adja. Bemutatják a kiadó hatodik versantológiáját, az Ázott hajában hét halott bogár ragyog című könyvet, valamint Visky András A test történetei című új drámakötetét. Először enged betekintést Vad című önálló estjébe Kollár-Klemencz László, a bemutatóval a szerző-előadó új regényéhez kapcsolódhatunk Juhász Anna vezetésével. Koncertet ad továbbá az egyik legizgalmasabb hazai fúziós jazz-zenekar, a Nagy Emma Quintet.

2023_12_10_poket_adevent_hjl-3499.jpg
Csorba Lóci a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Poket közös adventi eseményén 2023-ban. Fotó: Hegyi Júlia Lily

A születésnapi műsor további különlegességeként Zalán Tibor költő a rapper Gegével Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven, Szűcs, Budapest Bár) dalszövegeit elemzi. Mindezek mellett Juhász Anna nagy sikerű, országjáró Sanctum-sorozata a fővárosba látogat egyfajta összegző jelleggel: az előadások best of műsorában Hrutka Róbert, Gubik Petra és Szirtes Edina Mókus működnek közre.

Az összművészeti program egész napos jegy ára mindösszesen 4500 forint, a babakoncert pedig belépőjegy nélkül is látogatható. Az elővételes jegyek korlátozott számban elérhetőek az Akvárium Klub honlapján. További részletes információk a Facebook-eseményben találhatók.