Az érmék tulajdonosa már nem tudott visszatérni kincseiért.

Az érmék egy 17. századi skót klánfőnöké lehettek, aki meg akarta óvni vagyonát – számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. A leletet Glencole-ban találták, egy vadászház maradványai között. A MacDonald-klán nem fogadott hűséget az uralkodócsaládnak, III. Vilmosnak és II. Máriának, ezért ők 1692-ben száznál is több katonát küldtek a Skót-felföld nyugati részére. A mészárlás során több klántag is meghalt, köztük a klán vezetője, Alasdair „Maclain” MacDonald.

Idén nyáron azonosította a Glasgow-i Egyetem régészcsapata azt a vadászházat, amelyben Maclain 1646 és 1692 közötti időszakban lakott. Az érméken kívül a klánfőnök használati tárgyait, kerámiát, üveget, bőrműves anyagokat, tűket, valamint orsócsavarokat találtak a romok között.

Az érméket Lucy Ankers, az egyetem hallgatója tárta fel egy kőlap alatt. A 36 ezüst- és bronzérme az 1500-as évek végétől az 1680-as évekig terjedő időszakban készült. A klánvezérhez a helyben vert érméken kívül Franciaországból és a mai Belgium és Luxemburg területéről is kerülthettek érmék, amelyek feltehetően Maclain fiatalkori külföldi utazásainak emlékei. „Ami igazán izgalmas, hogy ezek az érmék az 1680-as éveknél korábbiak” – mondta Michael Given, a projekt társigazgatója, vagyis akkor rejthették el őket, amikor 1692. február 13-án reggel elkezdődött a mészárlás.

Edward Stewart, a projekt ásatási igazgatója elmondta, az ásatás segít megérteni, milyen fontosak voltak ezek a földek a helyi klánelit számára a 17. században. A feltárás nemcsak a klán főnökeinek életét tárja fel, hanem azokét is, akik itt éltek, művelték a földet és gondozták a szarvasmarhákat.

Maclain házát már teljesen feltárták, a kutatócsoport jelenleg a maradványokat és a környezeti mintákat vizsgálja. „Ezek az izgalmas leletek ritka bepillantást engednek egyetlen drámai eseménybe” – nyilatkozta Given.

A nyitóképen a MacDonald-klán aranykincse. Fotó: Gareth Bale