fbpx

Egy középiskolai koncert volt a Beatles első felvétele

A könnyűzene egyik legnagyobb hatású együttesének első ismert angliai koncertfelvételét az akkor 15 éves John Bloomfield készítette 1963-ban a buckinghamshire-i Stowe középiskolában, amikor a zenekar koncertet adott az iskola színháztermében.

A mindeddig soha be nem mutatott felvételre a középiskolai koncert évfordulójára készített műsor különkiadásában derült fény, amikor a már a hetvenes éveiben járó Bloomfield a BBC műsorában elárulta, hogy annak idején a Beatles teljes fellépését rögzítette.

A zenekart Bloomfield egyik iskolatársa, David Moores foglalta le egy levélben, amit Brien Epstein menedzsernek küldött. A menedzser felismerte, hogy a levélíró Moores családja befolyásos liverpooli família, ezért beleegyezett, hogy száz fontért eljönnek fellépni. Az összeget Moores a diáktársainak értékesített jegyekből tudta kifizetni.

A beszámolók szerint a középiskolai koncert nagyon különleges volt, szinte kizárólag férfiakból állt a közönség, és a tömeg éljenzése, hangja nem nyomta el a zenekart a felvételen. A szakértők szerint a koncert a Beatles korai, feszes tempójú fellépéseit idézi, amely a John Lennon–Paul McCartney páros dalszerzői korszakának kezdetét is jelenti. A középiskolai fellépés előtt alig két héttel jelent meg a Beatles első albuma, melynek címadó dalát a Please, Please Me-t is eljátszotta az együttes a koncerten.

Mark Lewisohn, az egyik legtekintélyesebb angol Beatles-történész szerint a felvétel gyakorlatilag a semmiből bukkant elő, és azért is fantasztikus, mert az együttest a világhírnév felé vezető út elején hallhatjuk rajta.

A rádióműsorból kiderült, hogy a Beatles késve érkezett a középiskolai koncertre, de az egyórás fellépés alatt több mint 22 számot játszott el. A koncertfelvételen az is hallható, ahogy a zenekartól a középiskolások a két héttel azelőtt megjelent albumról bekiabálva kérnek számokat. „A koncert nagy hatással volt rám, úgy is mondhatnám, hogy abban a pillanatban váltam felnőtté. Túlzásnak hangozhat, de egy másik bolygóról való élményben volt részem. A közönség soraiban volt néhány lány is, és amikor sikoltozni kezdtek, jöttünk rá, hogy a Beatlemania kellős közepén vagyunk. Egy addig soha nem tapasztalt élményben volt részünk” – mondta a felvételt készítő Bloomfield. A középiskolai fellépés után a Beatles megvacsorázott az iskolai büfében, és még Bloomfield puritán kollégiumi szobáját is megnézték.

Nyitókép: a Beatles az Ardugos című rádióműsorban 1963-ban. Fotó: Louis Joyeux / Ina / Ina via AFP

A rovat további cikkei