Kacsóh Pongrácra, a magyar operettjátszás kivételes zeneszerzőjére emlékeztek születésének 150. évfordulóján a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában.

150 éve született és 100 éve hunyt el Kacsóh Pongrác zeneszerző, zenepedagógus, főreáliskolai igazgató, matematika-fizika szakos tanár. A magyar daljáték megteremtője János vitéz című daljátékával írta be nevét a magyar operettjátszás történetébe. 1873. december 15-én látta meg a napvilágot Budapesten és szintén a fővárosban halt meg 1923. december 16-én, egy nappal 50. születésnapját követően.

János vitéz című daljátékát 1904. november 18-án mutattak be a Király Színházban, Bakonyi Károly szövegeivel, Heltai Jenő verseivel, Fedák Sárival a címszerepben. A premier elsöprő sikert hozott és színháztörténeti jelentőséggel bírt, a bemutatót követően megszakítás nélkül 165 alkalommal játszották a darabot telt ház előtt, összesen pedig 689 alkalommal került színre csak a Király Színházban. Néhány hónap alatt huszonkilenc vidéki színház vette meg az előadás jogát, a vidéki primadonnáknak még János vitéz-versenyt is tartottak. Kacsóh Pongrác műve az elmúlt évtizedek alatt megközelítőleg hetven különböző rendezésben került a nézők elé hazánkban, és számos külhoni, magyar nyelven játszó színház is műsorára tűzte.

A december 15-i műsorban felhangzottak a daljáték legismertebb részletei a Budapesti Operettszínház művészei előadásában, Nemlaha György művészeti íróval pedig Homonnay Zsolt, az Operettszínház művészeti vezetője, az ünnepi délután rendezője beszélgetett. Közreműködött Túri-Nagy János és Dénes István zongorán. A műsor érdekessége volt, hogy Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester – aki évekkel ezelőtt újrahangszerelte a János vitézt – beavatta a nézőket egy különleges zenei párhuzamba is: Bartók Bélának 1943-ban, vagyis Kacsóh halála után éppen 20 évvel Amerikában írt zenekari műve, a Concerto ugyanis visszautal a János vitéz dallamaira.

Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekesnek, a Budapesti Operettszínház főigazgatójának egyik első és legfontosabb vállalása 2019-ben az volt, hogy a Nagymező utcai teátrumban akkor már 40 éve nem játszott darabot ismét műsorra tűzze. A 2019. november 22-i premiert Bozsik Yvette Kossuth-díjas rendező, koreográfus álmodta színpadra Cziegler Balázs díszleteivel, Berzsenyi Krisztina jelmezeivel, Dolhai Attilával, György-Rózsa Sándorral és Sándor Péterrel a címszerepben.

A nyitóképen a Kacsóh Pongrác-emlékest résztvevői a Budapesti Operettszínházban. Fotó: Jakus Erika