A népzenei kultúra aktív megélése védőhálót képezhet az állami gondoskodásba került és veszélyeztetett gyermekek életében. Ebben segít az Ágota Alapítvány és a Tiszavirág Táncegyüttes együttműködése, amely táncprogramokkal nyújt jellem- és közösségformáló élményeket nehéz sorsú dél-magyarországi fiataloknak.

Semmi sem pótolhatja a hátrányos helyzetű gyermekek veszteségeit, azonban a szegedi Ágota Alapítvány közel harminc éve dolgozik azon, hogy minél boldogabb életet élhessenek. Ehhez a misszióhoz csatlakozott az alföldi Tiszavirág Néptáncegyesület is, akik Goda Kata és Tóth Gábor vezetésével nemcsak táncolni tanítják a rászorulókat, de egyben identitást és közösséget is formálnak.

„A gyerekek nagyon nyitottak, hogy a saját kultúrájukat megéljék, akár a táncos kultúrában, akár a zeneiségükben. Fontos, hogy bátran merjenek kiállni táncolni, énekelni, és hogy ne szégyenként, hanem értékként éljék meg a hovatartozásukat” – mondja Goda Kata művészeti vezető, aki szerint a legfontosabb, hogy a csoportok tagjai jobban megismerjék egymást.

A néptáncegyesület távlati célja, hogy olyan közös gondolkodást hozzanak létre a rendszeres tánctáborok és foglalkozások révén, amellyel hosszú távon az érintett családok mindennapjaira is pozitív hatással lehetnek.

A kezdeményezés létrejöttét a Csoóri Sándor Program támogatja.