Hogyan lehet napjainkban az autentikus cigány táncot és népzenét újra felfedezni és értékeit továbbörökíteni? Erre kínál lehetséges megoldást Farkas Zsolt, a Khamoro Cigány Tánc Egyesület elnöke, aki vándortáncházával járja a falvakat, receptjének fő eleme pedig az elhivatottság mellett a cigány kultúra csodálata és értékelvű megjelenítése.

„Azt veszem észre, hogy a médiában zömében olyan cigány származású emberek vannak, akiknek bohóckodniuk kell, és egyfajta stílust kell hogy képviseljenek, azért, hogy eladható legyen” – foglalja össze Farkas Zsolt zenész, a Khamoro Cigány Tánc Egyesület elnöke azt, hogy milyen kihívásokat állít elé a cigányság jelenkori médiareprezentációja.

Farkas az autentikus cigány kultúra továbbörökítésére tette fel az életét. A legfiatalabb generáció számára igyekszik megmutatni a roma zene és tánc hagyományait, szépségeit, zenekarával járva az ország településeit. Mint mondja, az óvodás és kisiskolás gyerekek nagyon hálás partnerei a küldetése végigvitelében, de sok nehézséggel is szembe kell néznie útjai során.

„Nagyon rossz helyzet van. A szülői háttérrel, sőt az előttük lévő generációval is problémák vannak abban a tekintetben, hogy nem ismerik a cigányságukat. Megdöbbenve tapasztalom, hogy nem tudják, nem értik ezt a fajta táncot és zenét.” Holott, mint vallotta a zenész, „cigánynak kell lenni”: ismerni kell és büszkének kell lenni a cigány kulturális örökségre.

Ugyanakkor van remény: a Csoóri Sándor Program Farkas szerint nagy segítséget ad ahhoz, hogy minél több településre eljusson zenekarával, és hogy a legfogékonyabb korban folyamatosan jelen tudjanak lenni a gyerekek életében. Videónkban elkísértük őket az Átányi Óvodában tartott előadásukra, ahol a legkisebbeket is táncra perdítették.