Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Andrássy úton az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB), amely a kortárs művészet egyik központi színterévé vált. Tavaly óta számos eseménynek adott otthont a központ, az időszaki kiállításokon pedig mintegy 15 000 látogató vett részt.

HAB-születésnap
Fotó: HAB

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával 2023-ban kezdte meg működését a Hungarian Art & Business (HAB) kortárs fókuszú művészeti központ. A HAB egy olyan interaktív kulturális és közösségi tér, ahol a látogatók nemcsak megtekinthetik, hanem akár részesei is lehetnek a művészeti alkotófolyamatnak és a művészeti szcéna párbeszédének. Az elmúlt év során számos izgalmas programot kínált a központ; a nagy sikerrel záruló időszaki kiállítások mellett többek között olyan érdekes előadásoknak, szemináriumoknak és családi napoknak is otthont adott, amelyek a művészettel való találkozást élménnyé varázsolták minden korosztály számára.

Az első születésnap alkalmából a HAB színes programsorozatot is hirdetett, amelynek keretében habostorta-készítéssel, a grafikai műhelyben zajló workshoppal és különleges tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket.

Az elmúlt évben négy nagyszabású, nemzetközi művészeket is felvonultató tárlat nyílt a központban, amelyek rekordszámú, mintegy 15 000 főt számláló látogatóközönséget vonzottak: a HAB nyitókiállítása Korokon át címmel az MBH Bank nívós gyűjteményének fontos műalkotásait vonultatta fel kortárs alkotók munkáival párhuzamba állítva. Ezt követte a Teremtés. A létezés ereje című tárlat, amely az emberi lét egyik legmélyebb kérdését, a teremtést helyezte fókuszba. Az újév elején nyílt meg az Új Kezdet kiállítás, amely az Antal–Lusztig-gyűjtemény remekműveiből válogatott, ezt pedig a jelenlegi, Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása című tárlat bemutatkozása követte. A kiállításokat folyamatos tárlatvezetések kísérik kiemelkedő szakemberek és művészek közreműködésével.

A ház alsó szintjén működő alkotó- és hiánypótló grafikai műhely programjai szintén nagy népszerűségnek örvendtek az érdeklődők körében. A HAB-ban rendszeresen vannak meghívott közéleti szereplőkkel tartott szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések és szabadegyetemek, szakmai tárlatvezetések. A június 22-i Múzeumok Éjszakáján szintén várják a látogatókat.

HAB szülinap_Vékony Délia.JPG
Vékony Délia

„A HAB olyan többfunkciós művészeti ház, amelyről azt gondolom, hogy a régióban nincs párja. Az MBH Bank támogatásának köszönhetően nemcsak egy különleges, nagy művészeti múltra visszatekintő épületben működhetünk, hanem lehetőségünk van kiemelkedő színvonalon kiállításokat és egyéb programokat szervezni. A művészettel való kapcsolódásnak köszönhetően egy sokkal gazdagabb, elfogadóbb és kreatívabb társadalom létrejöttét segíthetjük elő – örülünk, hogy az MBH Bankkal közösen haladhatunk ezen az úton” – emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.

A HAB tevékenységének további kiemelt pillére a művészek támogatása: ehhez a központ ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is biztosít számukra. Immár a harmadik rezidens művész tölti meg élettel az épület felső szintjén helyet kapó stúdiólakást, ezúttal Sanghee Noh koreai, feltörekvő képzőművész személyében. A magyar képzőművészeti szcéna támogatására már több alkotói pályázatot – roma képzőművészeket támogató pályázat, HAB Díj, Art Wall Café pályázat, Grafikai Alkotói Pályázat – hirdetett a központ az MBH Bank Művészeti Alapítvány jóvoltából, amelyek keretében anyagi és szakmai támogatást, illetve kiállítási lehetőséget is nyújtanak a nyertes művészeknek, miközben többük alkotása is bekerült az MBH Bank műgyűjteményébe.