472 tételt, könyveket, kisnyomtatványokat, grafikákat és festményeket árverezett az Antivárium.hu, köztük egy Mária Terézia által kiadott és szignált nemesi oklevelet, amely 16 licit után megduplázta a kikiáltási árát.

Névtelen terv (4).jpg
Forrás: Antikvarium.hu

A nemesi oklevelet Ignatz Welsch von Welschenau pénzügyi hivatalnok a szöveges keltezés szerint 1759. június 23-án kapta. A dokumentumot Mária Terézia királynő mellett az udvari kancellária vezetői is aláírták, illetve ellenjegyezték. Az egyedülálló, pergamenlapokra írt történelmi dokumentum rögzíti a nemesi rangra emelést, megemlékezik a birtokos 1732 óta tartó hivatali pályafutásáról, továbbá rendelkezik az adományozott cím és a vele járó nemesi előnév használatáról és örökléséről. Az okmányt vörös pecsétviaszba nyomott, 13,5 centiméteres császári címeres függőpecsét hitelesítette. Ignatz Welsch von Welschenau egy évvel később lovagi rangot is kapott.

Mindössze 30 ezer forintról indult, de ezer forinttal még a félmilliós határt is átlépte az ötkötetes, 1929-ben megjelent Magyarország történelme, földje, népe, élete, gazdasága, irodalma, művészete Vereckétől napjainkig, míg Hübner János szintén ötkötetes Mostani és régi lexikona 1816–17-ből – 90 ezres kikiáltási árról indulva – 500 ezer forintig jutott.  

Több Kassák-kötet is élénk licitálás után kelt el, amelyek értékét növelte, hogy Kassák és Bortnyik Sándor egyedi borítóterveivel jelentek meg. A legtöbbet, 310 ezer forintot az 1926-os Tisztaság könyve című, az emigrációban született, elméleti írásokat tartalmazó könyvéért adták.

Mint azt korábban írtuk, egy Széchenyi István gyászistentiszteletére szóló meghívóra is lehetett licitálni az Antikvárium.hu árverésén. A Tudományos Akadémia által kiadott meghívó 24 ezer forintos kikiáltási árról indulva 70 ezer forintért kelt el.