A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2024/2025-ös évadának koncertjei bejárják a hangverseny-repertoár valamennyi fejezetét, tallózva régi és új között.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar_MNF_fotó_Csibi Szilvia.jpg
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Fotó: Csibi Szilvia / MNF

A Nemzeti Filharmonikusok hagyományosan markánsan kirajzolódó tematikus profilú bérleteket kínál a közönségnek. A zenekar és a kórus ebben az évadban is hat bérletbe csoportosítva kínálja koncertjeit az érdeklődőknek. Szép hagyomány, hogy a bérletek elnevezése őrzi a zenekar és a kórus történetének emlékét, az együttesek élén egykor munkálkodó nagy művészek – Ferencsik János, Pászti Miklós, Lukács Ervin, Kocsis Zoltán – hagyatékára is utalva.

A Kocsis és a Lukács bérlet sokszínű repertoárt kínál  a zeneirodalom mindenevőinek. A Ferencsik bérlet specialitása a bécsi klasszika újrafelfedezése, az Opera bérlet a zenés színpad szerelmeseit hívja a koncertterembe. A Pászti bérlet a kórusmuzsika értékeit ápolja, a Próbatermi bérlet a hangszeres és vokális kamarazene élményét kínálja. 

Bérleten kívül

Idén sem maradhat el a hagyományos évadnyitó hangverseny. 2024 decemberében egy nagyszabású mai oratorikus alkotást terveznek,  a skót kortárs zeneszerző, James MacMillan (1959) 2021-ben keletkezett Karácsonyi oratóriumának magyarországi bemutatójával, a zeneszerző vezényletével.

James MacMillan fotó HansvanderWoerd.jpg
James MacMillan skót zeneszerző és karmester. Fotó: Hans van der Woerd

Május 30-án, Kocsis Zoltán születésének évfordulóján néhány éve megkezdett új hagyomány folytatásaként a magyar klasszikus zene napján ez alkalommal Gyöngyösi Levente, Bartók, Weiner és Kodály műveit kínálják Balázs János zongoraművész közreműködésével és Keller András vezényletével.

Az alaprepertoár részeként műsorra kerül az évadban Beethoven III., Eroica-szimfóniája, Schubert VI., C-dúr szimfóniája, Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Hegedűversenye és Változatok egy Haydn-témára című műve, Wagner operája, a Trisztán és Izolda két közkedvelt zenekari részlete, az Előjátékkal és Izolda szerelmi halálával. Megízlelhetik Dvořák VIII. szimfóniája cseh népies zamatait, megcsodálhatják Richard Strauss Négy utolsó énekének alkonyi fénysugarait, és élvezhetik Debussy Kis szvitjében Henri Büsser hangszerelését.

Ferencsik bérlet

Ez a sorozat ezúttal is a bécsi klasszika felségterülete. A stílus legnagyobbjai, Haydn és Mozart mellett ebben az évadban a korszak ritkábban játszott szerzői szerepelnek: hallhatjuk Asioli és Viotti, Cherubini, Rigel és Gossec, Humel és Krommer műveit. A bérlet harmadik hangversenyén olyan művek is megszólalnak, mint Massenet A szűz (Le Vierge) című oratóriumának egy zenekari tétele, A Szűz utolsó álma, és Schönberg Megdicsőült éj című opusának vonószenekari változata. 

Opera bérlet

Már Kocsis Zoltán művészeti vezetése alatt fontos szerepet játszott a Nemzeti Filharmonikusok műsorpolitikájában az opera műfaja. Ez a koncepció a közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett Vashegyi György főzeneigazgatói tevékenysége idején is érvényesül. A 2024/2025-ös évad ismét három operaprodukciót kínál, melyeket a Nemzeti Filharmonikusok menedzsmentje nemzetközi szereposztással, világhírű énekesek szerződtetésével kíván megvalósítani.

November 6-án Bellini A kalóz, február 12-én Thomas Psyché, május 15-én Puccini Turandot című alkotása hangzik el. A külföldi sztárénekesek részvétele A kalóz és a Turandot esetében is meghatározó, a Psyché produkciója pedig teljes egészében rájuk épül. Ez a koncertszerű operaelőadás egyszersmind a mű magyarországi bemutatója is, amely a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane koprodukciójában valósul meg. A koncerthez lemezfelvétel csatlakozik a Francia opera sorozat részeként, a Bru Zane Label kiadásában.

Pászti  bérlet

A Nemzeti Filharmonikusok intézményi keretei között a Somos Csaba karigazgató vezetésével dolgozó Nemzeti Énekkar részben a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együttműködve, részben a zenekartól függetlenül hoz létre önálló produkciókat. 

A Pesti Vigadó dísztermében november 9-ére tervezett esten Ima és fohász címmel kizárólag a cappella kompozíciók szólalnak meg: zsoltárok és más vallásos szövegek megzenésítései – köztük ritkaságok is – olyan szerzők műhelyéből, mint Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmidt, Johann Michael Bach, Schubert vagy Rachmaninov.

Vashegyi György MNF_fotó_Csibi Szilvia.jpg
Vashegyi György karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója. Fotó: Csibi Szilvia / MNF

A Pászti bérlet két további hangversenye nagy oratorikus művek megszólaltatását ígéri: március 10-én Haydn A teremtés című oratóriuma hangzik fel Vashegyi György vezényletével, világklasszis külföldi énekesek közreműködésével, április 10-én pedig egy estén két francia különlegességet ismerhet meg a közönség Somos Csaba vezényletével: Maurice Duruflé Requiemjét és Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című kísérőzenéjét. 

Próbatermi vendégség bérlet

A sorozat mindhárom eseménye tematikus hangverseny: az első délutánon Telemann, Bach és Händel zenéje szólal meg A német barokk csúcsai címmel, a másodikon Maurice Ravel kamaraművei kerülnek terítékre abból az alkalomból, hogy a nagy francia impresszionista 150 éve született. A harmadik alkalommal az elmúlt negyedszázad magyar kamaraműveiből hangzik fel válogatás.

Magyar zene

A Nemzeti Filharmonikusok 2024/2025-ös évadában szerepelnek Bartók alkotásai (Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, Concerto, III. zongoraverseny, Divertimento), felhangzanak Kodály népszerű darabjai (Galántai táncok, Fölszállott a páva), Dohnányitól a Szimfonikus percek és Weiner Leó zongorára és zenekarra fogalmazott Concertinója is.

Az újabb magyar művek közül az Ima és fohász válogatás programján Horváth Márton Levente, Csemiczky Miklós és Orbán György kórusművei is felcsendülnek. Más koncerteken megismerhetjük a fiatal Kecskés D. Balázs Brácsaversenyét, a középgenerációt Kovács Zoltán Álomtáncok című klarinétversenye és Gyöngyösi Levente III. divertimentója, az idősebb korosztályt Vajda János Titanic című szimfonikus költeménye képviseli.

Dirigensek a világ minden tájától

Ünnepnek ígérkezik az élvonalbeli amerikai dirigens, Lawrence Foster visszatérése. A szervezők számítanak Carlo Montanaro szenvedélyére is Puccini Turandotjában. Az I Barocchisti együttes nagy tapasztalatú régizenész karmestere, Diego Fasolis klasszikus műsort vezényel. A  hegedűsként is kiváló Julien Chauvin Mozart és Haydn zenéje mellett a bécsi klasszikusok francia kortársainak műveit ismerteti meg a közönséggel.

Lawrence Foster MNF_fotó_Nagy Attila.jpg
Lawrence Foster amerikai karmester. Fotó: Nagy Attila / MNF

A zenekar régi barátja, François Leleux Mozart, Krommer, Hummel és Haydn muzsikáját tolmácsolva nemcsak vezényel, de oboán is játszik.

A főzeneigazgató, Vashegyi György szimfonikus és oratorikus programokban is vezényli zenekarát. Rajta kívül Dinyés Dániel, Somos Csaba, Rajna Martin, Kovács János, Szabó Sipos Máté és Keller András állnak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elé a hazaiak közül.

A szólisták

Közönség elé lép a következő évadban a hegedűvirtuóz Baráti Kristóf és bolgár pályatársa, Liya Petrova, valamint a világklasszis brácsás, Szűcs Máté is.

Impozáns a zongoraművészek névsora: Berecz Mihály, Denis Kozhukhin, Jean-Efflam Bavouzet és Balázs János is a hangszer elé ül.

 A fúvós művészek között a zenekar tagjai is feltűnnek: Varga Gábor (klarinét), Szabó Anita (fuvola), Horváth Béla (oboa).

Nagyon gazdag a külföldi és magyar vokális közreműködők névsora . A kalóz produkciójában többek közt Kolonits Klára, Paolo Fanale és Alexey Bogdanchikov lép pódiumra. A Psyché parádés énekesgárdája Hélène Guilmette, Michèle Losier, Tassis Christoyannis, Mercedes Arcuri, Antoinette Dennefeld, Artavazd Sargsyan, Philippe Estèphe és Christian Helmer közreműködésével büszkélkedhet.

A Turandot címszereplője az ukrán szoprán, Oksana Dyka, Kalafot a dél-koreai tenor, Alfred Kim, Liut az olasz szoprán, Selene Zanetti kelti életre. Ernest Chausson Poème de l’amour et de la mer (A szerelem és a tenger költeménye) című dalciklusának előadója a nagyszerű német szoprán, Marlis Petersen lesz.

A teremtés márciusi megszólaltatásának három énekese három világklasszis: a francia szoprán, Melissa Petit, az osztrák tenor, Bernhard Berchtold és a német bariton, Thomas E. Bauer.

Sir James MacMillan Karácsonyi oratóriumában a szólókat két nagyszerű brit énekes, a szoprán Mary Bevan és a bariton Leigh Melrose tolmácsolja.

A magyar vokális kultúrát is sokszínűen jeleníti meg a Nemzeti Filharmonikusok 2024/2025-ös évada: Schöck Atalától Megyesi Zoltánig, Haja Zsolttól Pasztircsák Polináig, Láng Dorottyától Kálnay Zsófiáig, Gábor Gézától Kelemen Zoltánig a hazai énekestársadalom számos képviselője járul hozzá  a produkciók maradandó élményéhez.

Külföldi fellépések

Nem sokkal a 2024/2025-ös évad kezdete után a teljes hangszeres és vokális együttes Bécsbe utazik, hogy Elisabet Strid, Láng Dorottya, Bogdan Talos, Johannes Kammler és Nagy Zoltán, valamint a Bécsi Staatsoper Gyermekkórusának közreműködésével, Vashegyi György vezényletével október 8-án előadják Liszt Ferenc egyik legjelentősebb művét, a Szent Erzsébet legendáját. A fellépés helyszíne a legendás Musikverein patinás Aranyterme. Október 12-én az oratóriumot változatlan előadógárdával az amszterdami Concertgebouw közönsége is meghallgathatja.

Két nappal a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében megvalósuló magyarországi bemutató után, február 14-én a Psyché előadógárdája Bécsben szólaltatja meg Ambroise Thomas operáját. A március 2-án a Müpában felhangzó Wagner–Chausson–Bartók-műsor  is Bécsbe utazik az est szólistájával, a világhírű német szopránnal, Marlis Petersennel. Mindkét estén Vashegyi György áll a karmesteri pulpitusra. Vashegyi György, valamint Somos Csaba vezényletével tervez a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncerteket október 22-én és 23-án Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Kolozsváron is.